Skip to main content

Κτηνιατρική Ακαδημία: Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Η Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία για τη νόσο του κορωνοϊού επισημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν κατοικία ζώα θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Από τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει ότι τα κατοικίδια ζώα παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου Covid -19 στους ανθρώπους.

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία, τονίζοντας πως όλοι όσοι έχουν κατοικία ζώα θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κτηνιατρική Ακαδημία, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχες υγιεινής που έχουν επισημανθεί όπως πλύσιμο των χερών, όταν χειριζόμαστε τροφές μετά από επαφή με αυτά, όχι γλείψιμο ή φίλημα αυτών ή μοίρασμα φαγητού με αυτά.

«Βέβαια ένα ζώο μπορεί να γίνει μηχανικός φορέας αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος με κορωνοϊό φταρνιστεί ή βηξει πάνω του και αυτό μετά το χαϊδέψει κάποιος άλλος και ακουμπήσει το πρόσωπό του με άπλυτα χέρια«, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Βέβαια, όπως αναφέρει η Κτηνιατρική Ακαδημία, ειναι το ίδιο που συμβαίνει και με το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλα άψυχα αντικείμενα και γι΄ αυτό «απαιτούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής».

«Η κύρια οδός μετάδοσης του Covid είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο και άρα οι συνανθροίσεις πχ σε ένα λεωφορεία, σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα αεροδρόμιο αποτελούν ιδανικά μέρη μετάδοσης του νοσήματος. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί η πρόληψη, όπως άλλωστε ορθώς κάνουν και οι αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με την Κτηνιατρική Ακαδημία, «ο ρόλος των κτηνιάτρων εκτός από το να διασφαλίζουν την υγεία και παραγωγικότητα των ζώων είναι και να προλαμβάνουν τη μετάδοση των νοσημάτων από τα ζώα στον άνθρωπο που μπορεί να γίνει είτε με άμεση ή έμμεση επαφή, είτε μέσω των τροφών ή δια του περιβάλλοντος».