Skip to main content

Κυπριακό: Το περιουσιακό και πάλι επί τάπητος

Νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με το περιουσιακό να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Νέα συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με το περιουσιακό να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το φως της χθεσινής πολύωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και για το τρίπτυχο των προτάσεών του.

Οι προτάσεις του Κύπριου Προέδρου προβλέπουν σύνδεση του περιουσιακού με τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών και της απομάκρυνσης των εποίκων, παράδοση της περιφραγμένης πόλης της Αμμόχωστου στα Ηνωμένα Έθνη και επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, εφ΄ όσον τα δύο μέρη βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στα εσωτερικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Έρογλου τηρεί σκληρή στάση στις συνομιλίες και επιχειρεί να εκμηδενίσει την αξία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε κριτήρια για τις περιουσίες, που αν εφαρμοσθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλεισθεί η επιστροφή, στους νόμιμους ιδιοκτήτες, 85% των περιουσιών και να δοθούν γι αυτές μόνον αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι υπήρξαν θετικές αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τρίπτυχο των προτάσεών του.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλουν και οι ίδιοι στην προώθηση των προτάσεων αυτών.