Skip to main content

Κύπρος-Ρωσία συμμαχία...

Την ικανοποίησή του για τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοπκρατίας, Μάρκος Κυπριανού.
Την ικανοποίησή του για τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοπκρατίας, Μάρκος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Ρωσία παραμένει σταθερή στη στήριξη των προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, στη συνάντηση στη Μόσχα επιβεβαιώθηκαν όλες οι θέσεις και ο κ. Λαβρόφ «ήταν σαφέστατος ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην επιβολή τέτοιων χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αλλαγής της συμφωνημένης διαδικασίας διαπραγματεύσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών και τα ΗΕ και η λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς ξένες παρεμβάσεις».

Ακόμα, σημείωσε ότι με τον κ. Λαβρόφ συζήτησαν, επίσης, διμερή θέματα, όπως την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι μια τελετουργική επίσκεψη, αλλά θα έχει και ουσία. Ο υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του έκριναν ότι οι προετοιμασίες είναι ικανοποιητικές.

Τέλος, επεσήμανε, συζήτησαν θέματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που θεωρούν ότι η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και υποστηρίζει τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ρώσους πολίτες στην ΕΕ.