Skip to main content

L’ Obs: Βράζει από οργή η Μακεδονία κατά της κυβέρνησης Τσίπρα

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία αποτέλεσε ένα συστατικό στοιχείο της εκκωφαντικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ του Μητσοτάκη, γράφει το γαλλικό περιοδικό

Δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές εξακολουθεί να βράζει η οργή στην περιοχή της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για το όνομα της γειτονικής χώρας, διαπιστώνει το L’ Obs, εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό.

«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δηλώνει στο περιοδικό ένας 39χρονος κάτοικος της Πέλλας, πρώην ιδιοκτήτης καφενείου που το έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Χρήστος Μπιγκλικούδης νιώθει, όπως λέει στο γαλλικό περιοδικό, «προδομένος» από την αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και δεν κρύβει τον θυμό του. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πούλησε τη χώρα μας», λέει καταγγέλλοντας σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας από τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνομολογήθηκε «υπό την πίεση της Δύσης και προς μεγάλη απογοήτευση της Ρωσίας», όπως σημειώνει το L’ Obs, μιας συμφωνίας που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.



«Μετά την κρίση, την φτώχεια και την ανεργία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση μας πρόδωσε», λέει ο κ. Μπιλιγκούδης. «Αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Οι κάτοικοι εδώ είναι εξοργισμένοι. Δεν καταλαβαίνω πώς μπόρεσε ο κόσμος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ», στις ευρωκλογές και τις τοπικές εκλογές, συμπληρώνει.

Απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Το γαλλικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι «αν και δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με αναλυτές, η αμφιλεγόμενη συμφωνία αποτέλεσε ένα συστατικό στοιχείο της εκκωφαντικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις εκλογές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις ευρωεκλογές η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν άνω του 20% σε συγκεκριμένα διαμερίσματα της βόρειας Ελλάδας», επιβεβαιώνοντας όσα προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις προεκλογικά. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επίγνωση των επιπτώσεων της συμφωνίας των Πρεσπών όχι μόνον στα βόρεια, αλλά σ’ ολόκληρη τη χώρα, γράφει το γαλλικό περιοδικό παραθέτοντας δηλώσεις του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη Νίκου Μαραντζίδη, σύμφωνα με τον οποίο «η δεξιά αντιπολίτευση επωφελήθηκε από την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα καθιστώντας δύσκολη την προεκλογική καμπάνια της Αριστεράς» με «τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια δίνη σιωπής καθώς δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν ανοικτά την επιλογή του κόμματός τους, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα».

Ένας άλλος αγρότης από τη Μακεδονία, προβλέπει ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι ψηφοφόροι στη βόρεια Ελλάδα «θα ψηφίσουν για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση» του Αλέξη Τσίπρα, γιατί εκεί «τους νοιάζει περισσότερο το θέμα της Μακεδονίας παρά τα οικονομικά προβλήματα». Εκτός από τη ΝΔ, γράφει το L’ Obs, από την οργή αυτή επωφελείται και η εθνικιστική «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Το κόμμα του, όπως σημειώνει, κατάφερε με ποσοστό άνω του 8% στη βόρεια Ελλάδα να εξασφαλίσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και φιλοδοξεί τώρα να αγρεύσει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και να την εξαφανίσει από το πολιτικό προσκήνιο.