Skip to main content

La Liga: Τα βασικά σημεία των κανόνων επιστροφής στη δράση

Την ημέρα του αγώνα, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, όλοι θα θερμομετρούνται, ενώ στο ημίχρονο οι παίκτες θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ρούχα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του υγειονομικού πρωτοκόλλου της La Liga, με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων και κανόνων ασφαλείας, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του ισπανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, μέσα στον Ιούνιο.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Cope» αποκάλυψε τα βασικά σημεία του σχεδίου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και πρόβλεψη για το τι θα συμβεί αν, εν μέσω αγωνιστικής δράσης, βρεθεί ποδοσφαιριστής θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ, 24 ώρες πριν τον αγώνα τα γήπεδα θα απολυμαίνονται και οι παίκτες θα υποβάλλονται σε τεστ (οι φιλοξενούμενες ομάδες πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους). Οι μετακινήσεις θα γίνονται κατά βάση με πτήσεις τσάρτερ, ενώ για κοντινές αποστάσεις υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πούλμαν, αλλά με μέγιστο αριθμό επιβαινόντων τους 25. Αν η αποστολή είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο λεωφορεία.

Την ημέρα του αγώνα, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, όλοι θα θερμομετρούνται, ενώ στο ημίχρονο οι παίκτες θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ρούχα. Επίσης, οι συνεντεύξεις Τύπου μετά το ματς θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο καίριο ζήτημα των απαιτούμενων χειρισμών, σε περίπτωση θετικού δείγματος σε ποδοσφαιριστή ή άλλο μέλος ομάδας, οι Ισπανοί φαίνεται πως θα ακολουθήσουν τη... γερμανική πεπατημένη: ο φορέας του ιού θα μπαίνει σε καραντίνα στο σπίτι του, όλοι όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του (προφανώς και οι συμπαίκτες του) θα υποβάλλονται σε τεστ και, εφόσον τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, οι δραστηριότητες της ομάδας θα συνεχίζονται κανονικά.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η La Liga ζήτησε από τους συλλόγους να μην εκδίδουν ιατρικές ανακοινώσεις, ούτε καν γενικής φύσεως. Η διοργανώτρια αρχή θα συλλέγει τα στοιχεία και θα γνωστοποιεί την πιθανή ύπαρξη κρουσμάτων, χωρίς να αναφέρει προσωπικά στοιχεία.