Skip to main content

La Repubblica: Η ΕΕ αντιμετωπίζει πιο θετικά Ελλάδα - Ισπανία - Γαλλία

Όλα καθορίζονται από αριθμητικούς παράγοντες αλλά και από τους τόνους που ο καθένας χρησιμοποιεί, τονίζει σε δημοσίευμά της η La Repubblica.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη αντιπαράθεση των Βρυξελλών με την Ρώμη, σχετικά με το περιεχόμενο του νέου ιταλικού προϋπολογισμού, η εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται στην θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς άλλες τρεις χώρες μέλη της Ένωσης. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Γαλλία.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά την χώρα μας, η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει: "Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο από το ιταλικό. Αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την τελευταία τριετία, απέδειξε ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει. Και τώρα που η Αθήνα ζητά για φορά κάτι (να μην γίνει νέα περικοπή των συνάξεων), οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να τις δείξουν εμπιστοσύνη". "Όλα καθορίζονται από αριθμητικούς παράγοντες αλλά και από τους τόνους που ο καθένας χρησιμοποιεί", προσθέτει η La Repubblica.

Για την Ισπανία, υπενθυμίζει την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ότι "συνεχίζει να μειώνει το έλλειμμά της". "Παρά το ότι, στην φάση αυτή, η Μαδρίτη έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, τα δημοσιονομικά της είναι πιο υγιή από της Ιταλίας", προσθέτει η εφημερίδα. Όσο για την Γαλλία, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει, επίσης, θετική στάση, διότι "είναι αλήθεια ότι το 2019 θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμά της, αλλά στην συνέχεια θα επιστρέψει εντός των προβλεπόμενων οικονομικών παραμέτρων".

"Οι εταιρίες στοιχημάτων θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες θα αποφανθούν με διαφορετικό τρόπο. Στην Αθήνα, το Παρίσι και την Μαδρίτη θα δοθεί το "ελεύθερο" και μεγαλύτερη ευελιξία για την δημόσια οικονομία. Η Ρώμη, αντιθέτως -εκτός αν η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, κάνει παραχωρήσεις μέχρι τον Νοέμβριο- κινδυνεύει να πετύχει μόνον μια απόρριψη".