Skip to main content

Λαβρόφ: Επίσπευση υλοποίησης South Stream

Η κοινή δράση Ρωσίας-Ελλάδας για την επίσπευση της υλοποίησης του South Stream θα επιτρέψει τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των οδών μεταφοράς ρωσικών ενεργειακών πόρων προς τη Δυτική Ευρώπη, επεσήμα
Την ανάγκη της μετατροπής σε δεσμευτικό δίκαιο της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί στον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ σχετικά με τη μη επέκταση της ασφάλειες μιας χώρας σε βάρος άλλων, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, σε σημερινή ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την οποία εγκαινιάστηκε επίσημα η δραστηριότητα του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε της προσδοκίες της Μόσχας για επιτάχυνση της έγκρισης του καταστατικού του ΟΑΣΕ και υπογράμμισε τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας σε πληθώρα ζητημάτων, όπως αυτά που αφορούν στην εγγύηση της ασφάλειας και τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ανέφερε ως παράδειγμα της εποικοδομητικής πολιτικής αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, τη συνεργασία τους, σε επαφή με τους κ. Χριστόφια και Ταλάτ, στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, τηρώντας πάντα την αρχή του «μη βλάπτειν». Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι την προοπτική στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις θα ενθαρρύνει η υλοποίηση κοινών στρατηγικών σχεδίων στην ενέργεια, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream και ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Η κοινή δράση Ρωσίας-Ελλάδας για την επίσπευση της υλοποίησης του South Stream θα επιτρέψει τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των οδών μεταφοράς ρωσικών ενεργειακών πόρων προς τη Δυτική Ευρώπη, είπε ο κύριος Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «η ρωσική πλευρά σηκώνει σταθμιζόμενο βάρος στην ανάπτυξη της υποδομής της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου».

Προέβη, επίσης, στην εκτίμηση ότι η εποικοδομητική συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά στο διαβαλκανικό αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα αναπτυχθεί με εντατικό τρόπο. Ο κ. Λαβρόφ θεωρεί καλές τις προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, την επιστήμη και την τεχνική, τον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού και ενημέρωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου τον προγραμματισμό έτους «Ρωσίας» στην Ελλάδα και έτους «Ελλάδας» στη Ρωσία.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να υποστηρίξει τη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα, μιας και πολλές ρωσικές οικογένειες ζουν στη χώρα μας. Σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν σταθερά ότι όλες οι προσπάθειες, οι οποίες καταβάλλονται με σκοπό τη επίτευξη διεξόδου, πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στα ισχύοντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρωτίστως στο πρόσωπο της αποστολής «καλών υπηρεσιών» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και πρέπει να υποβοηθούν το έργο και να σταθεροποιούν την κίνηση προς συμφωνία, αλλά επ΄ ουδενί να επιβάλλουν επινοημένες λύσεις και να μη θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη συμφωνίας.

Ανάγκη για ενιαίο πόλο δικαίου της ασφάλειας στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο

Η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη σύναψη ενός νομικά δεσμευτικού συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν αποσκοπεί στην κατάλυση των υπαρχουσών δομών στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Λαβρόφ. «Ετοιμάζουμε μια νέα εταιρική σχέση Ρωσίας-ΕΕ, πόσο μάλλον μετά από το ότι τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας», είπε ο κ. Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι είναι εμφανής η σημασία της ειρηνικής διευθέτησης των συγκρούσεων η οποία πρέπει να συντελείται σταδιακά, υποχρεωτικά χωρίς τη χρήση βίας, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και με την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ των μερών.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι Ρωσία θεωρεί πως είναι ώριμη η εξεταζόμενη από τη "Διαδικασία της Κέρκυρας" αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ στη διάσταση της καθολικής προσέγγισης και σε αυτήν την κατεύθυνση εξέφρασε τις προσδοκίες της Μόσχας για έγκριση, σύντομα, του καταστατικού του οργανισμού και σαφών κανονισμών της δραστηριότητάς του σε όλους τους τομείς, κατ΄αντιστοιχία προς τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Ρωσία και Ελλάδα έχουν «ενιαία άποψη ως προς την ανάγκη αυστηρής τήρησης των γενικών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, ως προς την αντίληψη των αντικειμενικών εξελικτικών διαδικασιών οι οποίες διαμορφώνουν μια πολυκεντρική διεθνή τάξη, ως προς την αποφυγή μονομερών και πολύ περισσότερων βίαιων μεθόδων διευθέτησης των περιφερειακών διαφορών», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Χαιρέτησε, τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τις δυνατότητες για αναδιάρθρωση - επί τη βάσει των αρχών της ισοτιμίας - των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, επεσήμανε ότι ο ίδιος σε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον συντονίζουν δώδεκα ομάδες εργασίας στο πλαίσιο της Ρωσο-αμερικανικής Επιτροπής και ενημέρωσε ότι στη συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ σε λίγες μέρες θα συζητηθούν νέα πακέτα μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ