Skip to main content

ΛΑΕ: 19 θανατηφόρα χτυπήματα για συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μέλος Π.Γ της ΛΑΕ, Δ. Στρατούλης χαρακτηρίζει αντιασφαλιστικό το νομοσχέδιο και σημειώνει 19 σημεία κατά των συντάξεων.

Αντιασφαλιστικό, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι «περιλαμβάνει 19 μέτρα κατεδάφισης των συντάξεων» όπως:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019

-Σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική- ανταποδοτική

-Μείωση της εθνικής σύνταξης, από (345 ευρώ μηνιαία στα 15 χρόνια ασφάλισης και 384 στα 20 χρόνια), και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτό το κομμάτι της σύνταξης.

-Η εθνική σύνταξη, θα χορηγείται με προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων -- θα παίρνουν πολύ λιγότερα από 345 ή 384 ευρώ το μήνα.

-Μειώσεις 20-30% στις κύριες συντάξεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου,

-Μειώσεις και στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, υπολογισμό τους με τον ίδιο τρόπο με τους νέους.

-Μεγάλο μέρος από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα μειωθεί από τώρα, όπως γι' αυτούς που μπαίνει πλαφόν 2.000 μικτά (1.820 καθαρά) στην σύνταξής τους.

-Μειώσεις 15-20% στις νέες επικουρικές συντάξεις και νέες διαρκείς μειώσεις τους με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

-Μειώσεις μέχρι 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, με το τρικ ότι αυτές θα κοπούν σε όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη μικτά πάνω από 1300 ευρώ μηνιαία,

-Μειώσεις 10-30% στις εφάπαξ παροχές, λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου τους και 32% μεσοσταθμικά