Skip to main content

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ ποτέ δεν ζήτησε τόσο βαθιές περικοπές στην Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε πάντως να δεσμευθεί για χρηματοδοτική συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουδέποτε ζήτησε τις επιπρόσθετες, βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, πετώντας το μπαλάκι τις ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με το skai.gr, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας είναι εσχάτως καλύτερα του αναμενόμενου, όμως σε πολλές περιπτώσεις οι θετικές επιδόσεις έχουν επιτευχθεί ερήμην των συμβουλών του ΔΝΤ για εναλλακτικές λύσεις.

«Τόσα πολλά έχουν περικοπεί», επισήμανε η κ. Λαγκάρντ, κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Χθες το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχει φέτος η χώρα μας, αν και έχει εκφράσει επανειλημμένα ενστάσεις για τις συνέπειες τόσο υψηλών δημοσιονομικών στόχων.

Προσέθεσε πως η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Λαγκάρντ απέφυγε πάντως να δεσμευθεί για χρηματοδοτική συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα ή για βαθιά ανάμειξή του στην μετα-Μνημονιακή περίοδο, σημειώνοντας πως τυχόν εμπλοκή του οργανισμού θα πρέπει να γίνει με βάση τους κανόνες του.

Σημείωσε γενικά πως το Ταμείο θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την πλήρη οικονομική ανεξαρτησία της και να αντικαταστήσει τον επίσημο δανεισμό με πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές χρέους.