Skip to main content

Σε αναβρασμό οι παραγωγοί λαϊκών αγορών - Σκέψεις για πανελλαδική απεργία

Ποιες διατάξεις του προς ψήφιση νόμου χαρακτηρίζουν παράλογες – Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα αφήνουν κυβερνητικά στελέχη

Σε αναβρασμό βρίσκονται επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών ενόψει της ψήφισης του νέου σχεδίου νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των αγορών και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων βάζει τις εταιρείες στις λαϊκές αγορές, μετατρέπει τους παραγωγούς σε επαγγελματίες, προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών μία φορά το χρόνο και στην ουσία τους θέτει εκτός λαϊκών αγορών, απαιτεί ενημέρωση κάθε πρωί για τις τιμές των προϊόντων, ενώ περιλαμβάνει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στην απώλεια της άδειας. Ομοσπονδίες και σωματεία θα έχουν σήμερα συνάντηση με βουλευτές όλων των κομμάτων, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλουν πανελλαδική απεργία σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου.

«Το νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους σε πολλά σημεία και το κυριότερο το ότι δεν ορίζει ποιος θα διοικεί τις αγορές. Οι παραγωγοί θέλουμε να μείνουν παραγωγοί και να έρχονται ελεύθερα στις λαϊκές αγορές και να πουλάν τα προϊόντα τους. Οι λαϊκές έγιναν για τους μικροπαραγωγούς. Δεν υπάρχουν παραγωγοί με 200 και 300 στρέμματα. Οι λαϊκές είναι γι’ αυτούς που έχουν μικρές παραγωγές, για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Δεν μπορείς να τους αφήσεις εκτός και να περιμένεις προκήρυξη για να βγει άδεια παραγωγού. Η σοδειά του δηλαδή μπορεί να είναι ώριμη, αλλά να περιμένει δύο μήνες για να βγει η άδεια. Είναι επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Είναι παράλογα ορισμένα πράγματα, όπως το να μου πάρουν την άδεια αν δεν κόψω μία απόδειξη και μετά να περιμένω την προκήρυξη έναν χρόνο για να βρω θέση. Ή το να ενημερώνω κάθε πρωί τον καταναλωτή. Είναι δυνατόν να έρθει ένας ηλικιωμένος από την Ξηροκρήνη στη λαϊκή της Μαρτίου, επειδή έχω δύο λεπτά πιο φτηνά το προϊόν; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν είναι εξέλιξη αυτή», ανέφερε στη Voria.gr Λάζαρος Παυλίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Ομόνοια».

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι οι οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατηθεί θα ληφθούν μετά τη συνάντηση με τους βουλευτές και με βάση τις εισηγήσεις που θα κάνουν τα κόμματα και πρόσθεσε πως «αν δεν ανακαλέσει ο υπουργός τουλάχιστον σε δύο τρία σημεία, θα πάμε σε πανελλαδική απεργία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών

«Περιμένουμε να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε πάρα πολλά σημεία», είπε στη Voria.gr ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και εισηγητής του νομοσχεδίου στη Βουλή, Στράτος Σιμόπουλος. Ο ίδιος, εξάλλου, στην ομιλία του στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, τόνισε μεν ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε απόλυτα ορθή κατεύθυνση», όμως εξέφρασε την κατανόησή του σε κάποιες από τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από τους συνδικαλιστές του κλάδου.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι μπαίνουν εταιρείες μέσα στις λαϊκές αγορές τόνισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς στο άρθρο όπου καθορίζεται ποιοι παίρνουν τις άδειες αναφέρεται ότι πρόκειται για νομικά πρόσωπα, αγροτικούς συνεταιρισμούς ή για συνεταιρισμούς γυναικών. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση στις άδειες παραγωγών και επαγγελματιών, δεν μπαίνουν σε πλειστηριασμό οι θέσεις, οι υφιστάμενες άδειες δεν χάνουν κανένα προνόμιο μεταβίβασης, ενώ δεν μπαίνουν στην προκήρυξη όσοι παραγωγοί έχουν ήδη άδεια και δραστηριοποιούνται στις λαϊκές. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, διευκρίνισε ότι η ποινή αφορά τη θέση και δεν αφαιρείται η άδεια σε καμία περίπτωση, εκτός αν λειτουργεί κάποιος στη λαϊκή αγορά χωρίς ταμειακή μηχανή.

Τέλος, όσον αφορά το νομικό πρόσωπο που θα διοικεί τις λαϊκές αγορές, ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά τον παρόν νομοσχέδιο, αλλά είναι θέμα που θα αποφασίσει το υπουργείο Εσωτερικών σε επόμενο χρόνο.