Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κανονικά οι λαϊκές αγορές τα Σάββατα - Τι ισχύει στο βαθύ κόκκινο

Οι λαϊκές αγορές παρά τα μέτρά της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών για την προμήθεια τροφίμων.

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκεται από χθες και η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Με βασικά μέτρα την πλήρη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου και των σχολικών μονάδων, η λίστα με τα μέτρα περιλαμβάνει και άλλες απαγορεύσεις.

Ερωτηματικό αποτέλεσε για πολλούς καταναλωτές η λειτουργία των λαϊκών αγορών τα Σάββατα, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο υπήρξε πρόθεση από την κυβέρνηση να αναστείλει τη λειτουργία τους ημέρα Σάββατο προς αποφυγή συνωστισμού, κάτι που όμως δεν έγινε και οι συγκεκριμένες αγορές λειτούργησαν κανονικά.

«Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά και τα Σάββατα, δεν υπάρχει περίπτωση να ανασταλεί η λειτουργία τους», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής.

Όπως επισημαίνει τα μέτρα στις λαϊκές αγορές συνεχίζουν να τηρούνται σχολαστικά και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα αναφερόμενο κρούσμα σε μέλος της Ομοσπονδίας.

«Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να κάνει τις αγορές του, φορώντας τη μάσκα του και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις», τονίζει ο κ. Δερετζής.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για την επιβολή νέων επιδημιολογικών μέτρων, σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου οι λαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών με βιολογικά, προϊόντα, λειτουργούν όπως και στην προηγούμενη επιδημιολογική κατάσταση.

Ως εκ τούτου ισχύει υποχρεωτική επέκταση του χώρου της λαϊκής αγοράς με τη λειτουργία παράλληλων αγορών, μείωση στο 50% των θέσεων παραγωγών και εμπόρων και αποστάσεις πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.