Skip to main content

Λαϊκή Συσπείρωση κατά Ζέρβα: Απαράδεκτη η κατάσταση στην εκπαίδευση

Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων απέρριψε άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισημαίνεται στην επιστολή

Σκληρη κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στην εκπαίδευση την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη, ασκεί η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για το θέμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση τόσο στον κ. Ζέρβα όσο και στην αντιδήμαρχο Παιδείας. «Η ευθύνη για την όλη κατάσταση βαραίνει την ίδια αλλά κυρίως τον προϊστάμενο της, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που της ανέθεσε το κρίσιμο τομέα της Παιδείας. Ο ίδιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του βάζοντας την υγεία και ασφάλεια των μαθητών πάνω από τους πολιτικούς υπολογισμούς συσχετισμών και συμμαχίες στον Δήμο».

Αναλυτικά η επιστολή των δύο δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης :

κ. Δήμαρχε,

Η απαράδεκτη κατάσταση στην εκπαίδευση, όπου οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες και συζητούν να αναλάβουν περισσότερες, με τη πανδημία, γίνεται επικίνδυνη.

Με τάξεις των 25 κατά μέσο όρο μαθητών, οι συστάσεις των παιδαγωγών για όριο στους 15, έγιναν «κραυγή αγωνίας» των επιδημιολόγων για ΆΜΕΣΗ αποσυμφόρηση εν μέσω πανδημίας. Το κλείσιμο - άνοιγμα των σχολείων, χωρίς πρόσθετα μέτρα, είναι ενδεικτικό.

Με προειδοποιήσεις για τρίτο, χειρότερο κύμα πανδημίας, κυβέρνηση και δήμος ΔΕΝ συμμορφώνονται με τις συστάσεις τους. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (σε ονομαστική ψηφοφορία) απέρριψε άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για αποσυμφόρηση και εξεύρεση αιθουσών που (με ελάχιστες επεμβάσεις) μπορούν να χρησιμοποιηθούν (π.χ. αίθουσες ΔΕΘ, κλειστά ΚΑΠΗ, άλλες δημοτικές αίθουσες, κλειστά σχολεία κ.λ.π.), δεν στήριξε το αίτημα για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν γίνονται μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τέστ σε εκπαιδευτικούς - μαθητές.

Στη κορυφή του παγόβουνου, συνεχίζεται η τοποθέτηση kibo (βλ. κοντεϊνερ – σαρδελοκούτια) σε αυλές δημοτικών σχολείων - νηπιαγωγείων, για τη προσχολική εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζεται από τη σημερινή, χωρίς καμμία να έχει εξασφαλίσει ΠΟΥ θα στεγαστούν τα νήπια. Στις «μισές» αυλές που απομένουν, μετά την εγκατάσταση kibo, συνωστίζονται διπλάσιοι μαθητές. Αντί για αποσυμφόρηση, επικίνδυνος υπερ-συνωστισμός.

Οι απαντήσεις της αντιδημάρχου παιδείας σε ερωτήσεις μας είναι «μνημειώδεις» :

«Αφού η δημιουργία νέων σχολείων δεν βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης, δεν βρίσκεται ούτε στην ατζέντα του Δήμου». «Ευθύνονται όσοι ψήφισαν τη προσχολική αγωγή χωρίς να εξασφαλίσουν τη στέγαση της». (Προφανώς, ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή κυβέρνηση απαλλάσσονται από τις τεράστιες ευθύνες τους). Ο Δήμος «ανεύθυνος» σπέρνει kibo και αρνείται να πράξει τα αυτονόητα.

Πολλές και δικαιολογημένες οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών. Πιο πρόσφατες στο 56ου, 12ου ,23ου νηπιαγωγείο Τούμπας («Τενεκεδένιο Σχολείο»).

Χωρίς καμιά ειδοποίηση τους, παρά τις διαμαρτυρίες τους, με την αντιδήμαρχο παιδείας και τον δήμαρχο επίμονα να αρνούνται συνάντηση με τον σύλλογο γονέων, με κατασκευαστικές εργασίες εν ώρα μαθήματος (με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται), συνεχίζεται η τοποθέτηση kibo, εξαφανίζοντας την αυλή ενώ ο αριθμός μαθητών διπλασιάστηκε, παραβιάζοντας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (κλείσιμο δεύτερης εισόδου).

Σ΄αυτά προστέθηκε η προκλητική στάση της αντιδημάρχου παιδείας που ξεσήκωσε (για μια ακόμα φορά) τις διαμαρτυρίες των γονέων.

Ευτελίζοντας τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου, σε γραπτή απάντηση της σε ερώτηση μας, ΨΕΥΔΩΣ βεβαιώνει ότι οι μαθητές του σχολείου είναι 87 ενώ στη πραγματικότητα είναι 180, «μειώνοντας» το πρόβλημα. Η «διόρθωση» της, μετά τις καταγγελίες των γονέων, δεν πείθει. Αμφισβητούνται όσα δηλώνει στο δημ.συμβούλιο.

Η ευθύνη για την όλη κατάσταση βαραίνει την ίδια αλλά κυρίως τον προϊστάμενο της, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που της ανέθεσε το κρίσιμο τομέα της Παιδείας. Ο ίδιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του βάζοντας την υγεία και ασφάλεια των μαθητών πάνω από τους πολιτικούς υπολογισμούς συσχετισμών και συμμαχίες στον Δήμο.

Ξεκινώντας με την διακοπή τοποθέτησης των απαράδεκτων κοντέϊνερ στα σχολεία, αναστέλλοντας άμεσα στις εργασίες στο «Τενεκεδένιο» σχολείο Τούμπας, βρίσκοντας νέες αίθουσες για αποσυμφόρηση, διασφαλίζοντας την υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών, απαιτώντας από τη κυβέρνηση γενναία χρηματοδότηση για σχολεία στη πόλη.


Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ