Skip to main content

Λαμπιόνια με χρονοδιακόπτη και δύο χριστουγεννιάτικες αγορές στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να φωταγωγήσει το κέντρο της πόλης και να στήσει δύο χριστουγεννιάτικες αγορές σε ΧΑΝΘ και πλατεία Δικαστηρίων

Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης ο δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, χρησιμοποιώντας φωτισμό led, αλλά με χρονοδιακόπτη, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ακόμα και τις ημέρες των εορτών.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών ο κεντρικός δήμος σχεδιάζει να φωταγωγήσει την πόλη και να στήσει δύο χριστουγεννιάτικες αγορές, μεταφέροντας το εορταστικό πνεύμα και τονώνοντας την κίνηση στην αγορά.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης και φέτος θα τοποθετήσει εορταστικό διάκοσμο σε όλο το κέντρο της πόλης με σημείο αναφοράς τον άξονα της πλατείας Αριστοτέλους και τη Νέα Παραλία. Λαμπιόνια θα τοποθετηθούν σε πολλές κεντρικές οδούς και σχεδιάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε δρόμους όπου την περασμένη χρονιά δεν ήταν και τόσο στολισμένοι, όπως η οδός Εγνατία.

Με στόχο όμως την εξοικονόμηση ενέργειας, στους σχεδιασμούς του δήμου, είναι τη φετινή εορταστική περίοδο τα φώτα να κλείνουν νωρίτερα, όπως εξήγησε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη. «Θέλουμε τουλάχιστον 30% εξοικονόμηση σε σχέση με την κατανάλωση που είχαμε πέρσι. Θα έχουμε τον διακόπτη για να κλείνει νωρίτερα ο διάκοσμος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο χριστουγεννιάτικες αγορές

Δύο υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές θα στήσει αρχές Δεκεμβρίου και για ένα μήνα περίπου ο δήμος Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης. Το όλο project έτρεξε εδώ και καιρό η αντιδημαρχία Οικονομικών και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Κούπκας, που επιμμελήθηκαν την κανονιστική για τον τρόπο χωροθέτησης και λειτουργίας των δύο αγορών.

Η μία θα βρίσκεται στο πάρκο της ΧΑΝΘ και συγκεκριμένα στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Νικολάου Γερμανού, Μανόλη Ανδρόνικου και Λεωφόρο 30ής Οκτωβρίου και η δεύτερη στην πλατεία Δικαστηρίων, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Και στις δύο αγορές, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, δεν προβλέπεται να τοποθετηθούν παγοδρόμια, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ωστόσο και οι δύο περιοχές θα στολιστούν με λαμπιόνια και θα φωτιστούν τα δέντρα, δίνοντας έναν εορταστικό τόνο στην πόλη.

Στην αγορά της ΧΑΝΘ θα υπάρχουν 30 οικίστοι- πάγκοι ενώ σε αυτή της πλατείας Δικαστηρίων 39 με τους πωλητές να διαθέτουν χριστουγεννιάτικα είδη, γλυκά και ροφήματα. Στον χώρο λειτουργίας των χριστουγεννιάτικων αγορών θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δωρεάν δράσεις (συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις και εν γένει δρώμενα από το χώρο των τεχνών) από τοπικούς φορείς, συλλόγους και καλλιτεχνικές ομάδες.

Για τον φετινό εορταστικό διάκοσμο και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εργάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ομάδα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Η χωροθέτηση και ο κανονισμός λειτουργίας των δύο αγορών θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.