Skip to main content

Λαμπρή η εκδήλωση για τον επαναπατρισμό Ευαγγελίου 1.000 ετών στην Εικοσιφοίνισσα Παγγαίου

Αντιπροσωπεία του Μουσείου της Βίβλου έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη πριν αναχωρήσει για να παραστεί στην αυριανή εκδήλωση στο μοναστήρι

Αντιπροσωπεία του Μουσείου της Βίβλου από την Ουάσινγκτον έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Η συνάντηση έγινε ενόψει της αυριανής λαμπρής εκδήλωσης που θα γίνει στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο για τον επαναπατρισμό του Ιερού Ευαγγελίου του 11ου αιώνα, το οποίο έκλεψαν Βούλγαροι κατακτητές το 1917.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας, κυρού Παύλου, ο οποίος αφιέρωσε μέρος της ποιμενικής τους δράσης στην επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών της Εικοσιφοίνισσας.

Διαβάστε: Ευαγγέλιο 1.000 ετών που έκλεψαν Βούλγαροι επιστρέφει στη Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο

Στο Φανάρι βρέθηκαν ο Στίβεν Γκριν ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Βίβλου, το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, μαζί με τους συνεργάτες του, Τζέφρεϊ Κόχα επικεφαλής των επιμελητών του Μουσείου, Μπράιαν Χάιλαντ βοηθός επιμελητής των Μεσαιωνικών Χειρογράφων του Μουσείου και την καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου, Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αυτού.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Παναγιώτατο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Εικοσιφοινίσσης, και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μαζί με την καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου, έχουν ορισθεί από τον Παναγιώτατο ως υπεύθυνοι της συνεργασίας, εκ μέρους του Πατριαρχείου, με το Aμερικανικό Ίδρυμα.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε την ηγεσία του Μουσείου της Βίβλου για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επαινώντας την για άλλη μία φορά για την επιστροφή του χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου. Σημείωσε επίσης ότι ως πράξη είναι παράδειγμα προς μίμηση και συμβάλλει προτρεπτικά στον επαναπατρισμό και των υπολοίπων ορφανών χειρογράφων και εκκλησιαστικών κειμηλίων στη φυσική τους μητέρα, δηλαδή την Μονή.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Μουσείο της Βίβλου, στις 31 Ιανουαρίου 2020, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, που προβλέπει τη δημιουργία μόνιμης εκθέσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον τέταρτο όροφο του Μουσείου, που είναι αφιερωμένος στην Ιστορία της Βίβλου, όπως επίσης την από κοινού διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω Μουσείο, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αριθμεί ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως και έχει αναπτύξει ανάλογη συνεργασία με τη Βατικανή Βιβλιοθήκη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/Οικουμενικό Πατριαρχείο