Skip to main content

Λάρισα: Άμεσα μέτρα ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες

Επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, απέστειλαν τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Λάρισας ζητώντας τη λήψη μέτρων, προκειμένου να προληφθεί η κ
Επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλαν τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) νομού Λάρισας ζητώντας τη λήψη μέτρων, προκειμένου να προληφθεί η κατάρρευση του Ασφαλιστικού τους Ταμείου. Η ΟΕΒΕ σημειώνει συγκεκριμένα τα εξής:

«Κύριε υπουργέ, με την παρούσα επιστολή θέλουμε να θίξουμε το κορυφαίο ζήτημα του ασφαλιστικού, το οποίο απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Ο δεύτερος σε δύναμη ασφαλιστικός φορέας ήρθε στα όρια αντοχής του. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που πίστεψαν πρώτοι στη συνένωση των ταμείων, για να ανήκουμε όλοι σε έναν ενιαίο υγιή ασφαλιστικό φορέα. Και αντί οι κυβερνήσεις να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, αν θέλετε έστω και πιλοτικά για να την έχουν ως πρότυπο, δυστυχώς αθέτησαν τα συμφωνηθέντα. Είναι το μόνο ασφαλιστικό ταμείο που, μετά από 35 χρόνια δουλειάς και όριο συνταξιοδότησης το 60ό έτος ή 65ο έτος με ό,τι τεκμηριώνει ο κάθε συνάδελφος και με καλή αναλογικότητα συνταξιούχου και εργαζομένου βάσει της μελέτης που μας παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες, θα έπρεπε να είναι το πιο υγιές ταμείο.
Γιατί ο ασφαλιστικός φορέας μας έφτασε εκεί;
Τι συμφωνήσαμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες;

35 χρόνια δουλείας και μέχρι τα 60 χρόνια ή 65 χρόνια με ό,τι τεκμηριώνει ο κάθε συνάδελφος.
Την εξυγίανση και κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων ΤΑΕ και ΤΣΑ και των υπολοίπων ταμείων που μπαίνουν σήμερα, με τον νόμο 3655/2008.
Χρηματοδότηση στον ασφαλιστικό μας φορέα κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, την άρση του νόμου της διαδοχικής ασφάλισης τον 902 του 2002 και το νόμο των νεοασφαλιζομένων, που με την εφαρμογή τους αφαιρούνται δεδουλευμένα από κάθε συνάδελφο.
Θα μας επιτρέψετε να πούμε τέσσερα παραδείγματα για το νόμο της διαδοχικής ασφάλισης:
Συνάδελφος με 35 χρόνια όλα ΤΕΒΕ με Χ εισφορές πληρωμένες παίρνει σύνταξη 1.300 ευρώ.
Συνάδελφος με 7 χρόνια ΙΚΑ και 28 χρόνια ΤΕΒΕ, ίδιος χρόνος δουλειάς, ίδιες εισφορές, ίδια ημερομηνία συνταξιοδότησης, παίρνει σύνταξη 920 ευρώ.
Συνάδελφος με 28 χρόνια ΤΕΒΕ, για τον α’ ή β’ λόγο η επιχείρησή του έκλεισε, αλλά ήταν υποχρεωμένος να εργαστεί, για να ζήσει την οικογένειά του και να σπουδάσει τα παιδιά του, πήγε στο ΙΚΑ για 7 χρόνια, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, παίρνει σύνταξη 530 ευρώ.   
Συνάδελφος με 10 χρόνια NAT, 12 χρόνια ΙΚΑ και 13 χρόνια ΊΈΒΕ παίρνει σύνταξη 470 ευρώ.
Έχουμε δικαίωμα μετά από 35 χρόνια μόχθου και πληρωμένες εισφορές με την εφαρμογή αυτών των νόμων, να τους ταπεινώνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο;
Και απευθύνομαι σε σας, κ. υπουργέ της κυβέρνησης, η οποία λέει σήμερα ότι κάτω από τα 600 ευρώ εισόδημα ζούμε κάτω από τα όρια φτώχειας.
Βλέπουμε πως υπήρξε παντελή εγκατάλειψη του ασφαλιστικού μας ταμείου.
Η ετήσια επιχορήγηση του τακτικού υπολογισμού ανά συνταξιούχο το 2007 ήταν στον ΟΓΑ 4.930 ευρώ, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 3.666 ευρώ, στο NAT 14.894 ευρώ, στο ΤΑΠ ΟΤΕ 9.346 ευρώ, στον ΟΑΠ - ΔΕΗ 16.212 ευρώ και στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών 627 ευρώ.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους για το ταμείο του μεσαίου χώρου, των μικρών επιχειρηματιών, το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει συντάξεις μικρότερες των 600 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων του.
Το ταμείο από το οποίο εξαρτώνται 2.400.000 Ελληνες πολίτες (861.000 κύρια ασφαλισμένοι, 304.000 συνταξιούχοι, 1.211.000 μέλη οικογενειών με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Θα θέλαμε, κύριε υπουργέ, να εξετάσετε με πολύ προσοχή και ιδιαίτερη ευαισθησία το ασφαλιστικό ζήτημα,  προκειμένου να δοθούν λύσεις, χωρίς να καταρρεύσει το ταμείο μας και να αδικούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ευελπιστούμε σε μια θετική εξέλιξη».