Skip to main content

Λάρισα: Έλεγχοι της νομαρχίας για την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος

Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά της Λάρισας, στα σημεία πώλησης των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων, ξεκινούν από αύριο μεικτά κλιμάκια της νομαρχίας Λάρισας.
Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά της Λάρισας προκειμένου να ελεγχθεί αν στα σημεία πώλησης των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων αναγράφεται η  προέλευση, η σύσταση αλλά και το ποσοστό του αγελαδινού γάλακτος, ξεκινούν από αύριο μεικτά κλιμάκια της νομαρχίας Λάρισας.

Την εντολή έδωσε ο νομάρχης Λάρισας, κ. Λουκάς Κατσαρός, στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας μετά και τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ν. Λάρισας. Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της νομαρχίας προκειμένου να τηρηθεί η σχετική αγορανομική διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή των ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Η αναγκαστική αναγραφή της προέλευσης, της σύστασης και του ποσοστού του αγελαδινού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ, σε όλα τα τυροκομικά προϊόντα και τα γιαούρτια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων του νομού Λάρισας κ. Απόστολος Μωραϊτης, βάσει της σχετικής αγορανομικής διάταξης θα έπρεπε να τηρείται και γι’ αυτό που ζητούμε από τη νομαρχία Λάρισας είναι να προβεί στους σχετικούς ελέγχους για να διαπιστώσουμε κατά πόσο εφαρμόζεται ουσιαστικά στην πράξη αυτή η διάταξη».

Ο κ. Κατσαρός χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός να πωλείται το αγελαδινό γάλα από τον παραγωγό προς 35 λεπτά και να διατίθεται στην αγορά προς 1,5 ευρώ. Τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχει μία αναποτελεσματικότητα στο θέμα των ελέγχων και αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί οριστικά είπε, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με την ευθύνη των ελέγχων να μεταφέρονται στον ΕΦΕΤ αποδυναμώνει τον ουσιαστικό στόχο των ελέγχων μετά και την αγορανομική διάταξη περί υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του διατιθεμένου γάλακτος.