Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
x

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Ο μη ενδελεχής έλεγχος των εξετάσεων στη χώρα έχει ως αποτέλεσμα ενδεχομένως λάθος διαγνώσεις και κατ΄επέκταση ακατάλληλες θεραπείες

Το γεγονός ότι οι αιματολογικές εξετάσεις δεν είναι συγκεκριμένα φάρμακα που υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο λαθών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασθενούς στο Βερολίνο, η οποία έλαβε αντικρουόμενα αποτελέσματα και απευθύνθηκε στους αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί κάποιο λάθος όσον αφορά το εργαστήριο ή τους κατασκευαστές του τεστ, τόνισε όμως πως δεν ελέγχθηκαν οι ίδιες οι αιματολογικές εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ οι ιατρικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ρευματολογίας Χέντρικ Σούλτσε Κοοπς δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung πως «υπάρχουν πολλά μελανά σημεία στην αγορά» και πως είναι γνωστό στους ειδικούς ότι ορισμένα τεστ αίματος δεν λειτουργούν ποτέ. Ο Μάρτιν Ράινκε από το Pανεπιστήμιο του Μονάχου, μέχρι το τέλος του 2017 πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας δήλωσε: «Είναι ένας σκοτεινός τομέας, τον οποίο θα πρέπει κανείς να φωτίσει περισσότερο. Τα τεστ δεν αξιολογούνται συχνά ορθά και αναλόγως ασαφή είναι τα αποτελέσματα».

Υπερέχουν τα οικονομικά συμφέροντα

Οι αιματολογικές εξετάσεις δεν αφορούν πάντως ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις όπως είναι αυτές του σακχάρου και της χοληστερίνης αλλά ιδιαίτερα περίπλοκα τεστ που μετράνε για παράδειγμα πολύ μικρές ποσότητες πρωτεϊνών στο αίμα και αφορούν σε διαγνώσεις για ορισμένα αυτοάνοσα, ορμονικές διαταραχές ή καρκίνο. Και φυσικά είναι ύψιστης σημασίας τα αποτελέσματα, μια και έχουν άμεση σχέση με τη θεραπεία, που θα πρέπει να ακολουθηθεί «εάν για παράδειγμα αφαιρεθεί ένα επινεφρίδιο ή θα πρέπει να δοθεί μια ορμόνη που αφορά την ανάπτυξη του παιδιού».

Οι εξετάσεις αίματος σε αντίθεση με τα φάρμακα δεν χρειάζονται ειδική αδειοδότηση. Οι κατασκευαστές μπορούν απλά να τα φέρουν στην αγορά. Μόνο για πολύ ευαίσθητα τεστ, όπως αυτά που αφορούν στην ηπατίτιδα ή το Aids, θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί σχετική αίτηση.

Η Χίλντε Ματάις, υπεύθυνη για θέματα υγείας στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, επικρίνει το γεγονός ότι οι κατασκευαστές των αιματολογικών τεστ «μπορούν να κατατάξουν τα δικά τους τεστ ως εντελώς ασφαλή». Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, λέει, ώστε να προτάσσονται τα οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστών και όχι αυτά των ασθενών.

SZ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ