Skip to main content

Λαθραίες ανασκαφές αρχαιοτήτων σε Λάρισα και Πιερία

Στο πλαίσιο επιχείρησης χθες το πρωί στην ευρύτερη περιοχή των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ηλικίας από 32 έως 63 ετών.

Την παράνομη δράση δύο ομάδων που, τουλάχιστον από τις αρχές του 2018, διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Πιερίας, με σκοπό την ανεύρεση και πώληση αρχαίων αντικειμένων, αποκάλυψε, έπειτα από πολύμηνη έρευνά της, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Ταυτοποιήθηκαν συνολικά 21 άτομα, τα οποία είτε δραστηριοποιούνταν στις παράνομες ανασκαφές, είτε κατείχαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης χθες το πρωί στην ευρύτερη περιοχή των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ηλικίας από 32 έως 63 ετών.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 13 άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός, ο οποίος, όπως εξακριβώθηκε, ενέχεται μόνο σε μία ανασκαφή.

Όπως προέκυψε, οι δράστες διενεργούσαν, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, παράνομες ανασκαφές αλλά και έρευνες εδάφους, κατά περίπτωση, σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τη χρήση ειδικών ανιχνευτικών μηχανημάτων ή άλλων οργάνων διασκόπησης του εδάφους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, έγιναν έρευνες, σε σπίτια, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι αποθηκευτικό χώρο σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και στην Αττική, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

    Πληθώρα αντικειμένων και νομισμάτων αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεώτερων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας
    18 συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας - ανίχνευσης μετάλλων και εξοπλισμός τους
    10 ραβδοσκοπικές βέργες
    τρεις φορητοί ασύρματοι
    φορητή συσκευή γεωεντοπισμού (GPS)
    πιστόλι κρότου, το οποίο υπέστη μετατροπή και κατέστη λειτουργικό πυροβόλο όπλο εκτόξευσης βλημάτων
    τέσσερα κυνηγετικά όπλα
    184 φυσίγγια διαφόρων τύπων
    δύο σπάθες
    στιλέτο
    μαχαίρι
    ηλεκτρονικός υπολογιστής
    21 κινητά τηλέφωνα, καθώς και
    διαφορά σκαπτικά μηχανήματα χειρός.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράβαση του νόμου περί όπλων.