Skip to main content

Λαβρόφ: Ο Ομπάμα άφησε στον Τραμπ μια φρικτή κληρονομιά

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε τη συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής στη Μόσχα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άφησε στον διάδοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, μια φρικτή κληρονομιά όταν αποχώρησε από το Οβάλ Γραφείο, υποστηρίζει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ομπάμα, «χολωμένος για το άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν», ματαίωσε τη συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής στη Μόσχα, κατά την οποία επρόκειτο να υπογραφεί «ένα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο για τη στρατηγική σταθερότητα».

«Είχε αυτή την ιδιορρυθμία, να βάζει το προσωπικό μπροστά από το κρατικό. Την επέδειξε και τον Δεκέμβριο 2016, όταν, ενώ ήταν ήδη ένας απερχόμενος πρόεδρος, 'βρόντησε την πόρτα' καταλαμβάνοντας ρωσικές διπλωματικές ιδιοκτησίες και εξαναγκάζοντας διπλωμάτες να φύγουν. Κάνοντας αυτό, άφησε στον Τραμπ μια φρικτή κληρονομιά στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να έχει κάποια επίδραση», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, οι αμερικανικές αρχές, επικαλούμενες τις κυρώσεις, έκλεισαν το ρωσικό γενικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, το εμπορικό γραφείο στην Ουάσινγκτον και το παράρτημά του στη Νέα Υόρκη.

Τα πρώτα δύο αποτελούν ρωσική κρατική ιδιοκτησία και χαίρουν διπλωματικής ασυλίας, ενώ το τελευταίο είχε μισθωθεί από τη Μόσχα. Η Ρωσία θεώρησε την κατάσχεση διπλωματικής ιδιοκτησίας κατάφωρα εχθρική πράξη και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν αμέσως τις ιδιοκτησίες αυτές.

Στις 26 Μαρτίου 2018, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την κατάσχεση του ρωσικού γενικού προξενείου στο Σιάτλ (ήταν μισθωμένο) και της κατοικίας του γενικού προξένου (ρωσική διπλωματική ιδιοκτησία).