Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
x

LE MONDE: ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη Γαλλία τάσσονται υπέρ της συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μέσω Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Υπέρ της συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους, με τη διαμεσολάβηση μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, τάσσονται τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη Γαλλία, με άρθρο τους με τίτλο «Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» στη Γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οι τρεις συνυπογράφοντες το εν λόγω άρθρο γνώμης, είναι ο Μαξίμ Παροντί, κοινωνιολόγος στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στην μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po), o γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο Ξαβιέ Τιμπώ, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών.

«Για να τελειώνουμε με το μπλοκάρισμα και τα μαστορέματα, θα πρέπει να αναθέσουμε σε μια πραγματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωζώνης την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους» υπογραμμίζουν.

Η θεσμική ατέλεια της Ευρωζώνης έχει διαγνωσθεί, συμπληρώνουν οι τρεις επιστήμονες και προτείνουν την ενίσχυση της ανοικοδόμησής της. Αυτό όμως που διαφαίνεται, δεν είναι στο ύψος της ευρωπαϊκής ιδέας, όπως εκτιμούν.

«Ας πάρουμε το πρόβλημα από άλλη κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή δημοκρατία να αναδειχθεί. Ας αναθέσουμε σε ένα αντιπροσωπευτικό όργανο των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή στην εμβρυακή μορφή μιας πραγματικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρωζώνης, τη λύση για το ελληνικό χρέος», τονίζουν οι τρεις επιστήμονες.

Όπως παρατηρούν, η Συνέλευση αυτή θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο στη σύγκρουση ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις συζητήσεις και τις αποφάσεις γύρω από τα σημαντικά ερωτήματα : Ποιά είναι η ευθύνη των νέων γενεών για τα χρέη των πρεσβύτερων; Τι γίνεται με το δικαίωμα των πιστωτών; Πως μειώθηκαν άλλα σημαντικά χρέη στην ιστορία στο παρελθόν και ποια διδάγματα αντλούμε για το μέλλον;

Με τη νομιμοποίηση από μια επίσημη Συνέλευση - σημειώνουν οι αρθρογράφοι - η οποία θα είναι και θα παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα, η συμφωνία δεν θα κινδυνεύει πλέον να καταγγελθεί για ακόμα μια φορά.

«Εφ’ όσον θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χρέους και να αποφύγουμε να επιβάλουμε δια της βίας μια συμφωνία, θα πρέπει να αναστείλουμε τις οφειλές της Ελλάδας το χρόνο που απαιτείται. Αυτή η διαδικασία κοινής λογικής, εφαρμόζεται για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου» τονίζουν οι συνυπογράφοντες.

Κατά την άποψή τους, μια τέτοια λύση, προϋποθέτει απομόνωση του ΔΝΤ, άρα και αποπληρωμή του.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα αποκλεισθεί, εφόσον Ευρώπη και Ελλάδα συμφωνούν σε διαπραγμάτευση και στην αποδοχή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί.

Η συνέλευση θα μπορεί να εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε η τελευταία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα δρουν συμβουλευτικά και θα είναι υπόλογες ενώπιόν της.

Πέρα από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η συνέλευση αυτή θα ασχολείται με τη διαχείριση κρίσεων και θα δημιουργήσει κοινό ταμείο χρεών της Ευρωζώνης, συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους και θα θέσει όρια για κοινό επίπεδο ελλείμματος και δημοσίων επενδύσεων, καταλήγει το άρθρο γνώμης των τριών που δημοσιεύει η «Le Monde».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ