Skip to main content

Le Monde: Ο Τσίπρας έχασε και τον τελευταίο φίλο του στις Βρυξέλλες

Επιδείνωση της κρίσης που διανύει η πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές, ανιχνεύει σε σημερινό της άρθρο η Le Monde.

«Ο Τσίπρας έχασε τον τελευταίο φίλο που είχε στις Βρυξέλλες», τιτλοφορεί η Le Monde σημερινό της άρθρο, επισημαίνοντας ότι το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα είναι ότι, το περασμένο σαββατοκύριακο, δεν προχώρησε ούτε κατά ένα «γιώτα».

Η γαλλική εφημερίδα εντοπίζει επιδείνωση της κρίσης που διανύει η πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη Le Monde, ενώ είχε διαφανεί, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι Βρυξέλλες είχαν αρχίσει να χειρίζονται με συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε την Κυριακή, με ελάχιστα διπλωματικό τρόπο την συμπεριφορά του Ελληνα πρωθυπουργού. Σε σημείο που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο κ. Τσίπρας «έκαψε» και ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα που διέθετε.

Ο κ. Γιουνκέρ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι του είπε ψέμματα όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας απέρριψε ένα σχέδιο συμφωνίας, το απέρριψε και την Παρασκευή κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν αποκάλεσε τους δανειστές «παράλογους».


«Ο Τσίπρας μου είπε ψέμματα»

 


«Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 3 Ιουνίου γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε κατάσταση να διαπραγματευθεί. Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε να μου παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Μετά μου υποσχέθηκε να μου την παρουσιάσει την Παρασκευή. Το Σάββατο ήθελε να μου τηλεφωνήσει αλλά δεν είχα ακόμη λάβει την πρότασή του», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα.

Αρκετά θυμωμένος ο πρόεδρος της Κομισιόν, πρόσθεσε ότι ήταν «δυσαρεστημένος από την ομιλία του πρωθυπουργού στο ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή» επειδή «παρουσίασε την πρόταση των δανειστών ως τελεσίγραφο ενώ δεν ήταν καθόλου έτσι».

«Ο κ. Τσίπρας ήταν φίλος μου και παραμένει ακόμη, αλλά αν θέλει κάποιος να διατηρήσει μια φιλία πρέπει να σέβεται ένα μίνιμουμ κανόνων», κατέληξε.


Καμία κίνηση δεν έγινε αποδεκτή από την Αθήνα

 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde, ο κ. Γιούνκερ έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι έξαλλος: Γιατί η Κομισιόν και αυτός ειδικά προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσουν μια επαφή ανάμεσα στην Αθήνα και στις απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς και του ΔΝΤ.

Από την αρχή της διαπραγμάτευσης ο κ. Γιούνκερ ενεπλάκη με το ελληνικό ζήτημα. «Μόνο με αυτό ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες» δηλώνει ένας από τους στενούς του συνεργάτες. «Ο Γιούνκερ ήταν επί 8 χρόνια πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013), παρακολούθησε όλη την ελληνική κρίση, αγαπάει τη χώρα και αποτελεί πραγματικά δίαυλο» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Προσπάθησε, συνεχίζει το δημοσίευμα, να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και του πρότεινε τις υπηρεσίες της «task force» της Κομισιόν για την Ελλάδα, μια ομάδα τεχνοκρατών για να βοηθήσουν την δημόσια διοίκηση στην Αθήνα. Ζήτησε επίσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσκις να συνεργαστεί με την Αθήνα ώστε να ξεμπλοκαριστούν κεφάλαια τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα.

«Μία σχέση εμπιστοσύνης είχε αρχίσει να θεμελιώνεται μεταξύ Γιουνκέρ και Τσίπρα, παρά τα 20 χρόνια διαφορά ηλικίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ένας από τους σπάνιους συνομιλητές κορυφής στον οποίο μπορούσε να μιλήσει ο κ. Τσίπρας, αφού η σχέση του με άλλους παίκτες του ελληνικού θέματος, όπως είναι ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα και συμπληρώνει:

«Η Κομισιόν εργάστηκε πραγματικά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό απο την ελληνική κυβέρνηση. Η Κομισιόν ήταν η πρώτη που επέμενε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στην συμφωνία. Επίσης, στο ζήτημα των συντάξεων, η Κομισιόν επιθυμεί λιγότερες δρακόντια μέτρα από ό,τι το ΔΝΤ».



Πρώτα προτάσεις, μετά συνάντηση

 

Ύστερα από την απόρριψη του σχεδίου συμφωνία από την Αθήνα, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Κομισιόν ήταν ακόμη πρόθυμη να εργαστεί πάνω σε έναν συμβιβασμό. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, τονίζει η Le Monde.

«Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Γιουνκέρ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες πριν οι Ελληνες να καταθέσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε έναν συμβιβασμό», δήλωνε ευρωπαϊκή πηγή την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Γιούνκερ δεν έκρυψε ποτέ ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα Grexit. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και τώρα να μπορέσει να κατανικήσει την απελπισία του. Ακόμη και με τον Ντέιβιντ Κάμερον που έκανε τα πάντα για να τον εμποδίσει να καταλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ο Γιούνκερ συνομιλεί και ετοιμάζει ένα νέο  «συμβόλαιο» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Καταληκτικά, η Le Monde αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη γαλλική εφημερίδα, είναι να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση ώστε να προτείνει ένα νέο σχέδιο συμφωνίας στη συνάντηση κορυφής την Τετάρτη.