Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
x

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: «ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΙΚ

«Πρόκειται για δικτάτορα, κατά συνέπεια χρειάζονται σαφείς δηλώσεις και σαφής γλώσσα», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Δικτάτορα» χαρακτήρισε χθες τον πρόεδρο της Λευκορωσίας ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει απολέσει τη στήριξη του λαού της χώρας και προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης για να τον κρατήσει στην εξουσία.

Χιλιάδες Λευκορώσοι, φωνάζοντας το σύνθημα «παραιτήσου!», γέμισαν το κέντρο του Μινσκ χθες Κυριακή, στη μεγαλύτερη διαδήλωση ως αυτό το στάδιο εναντίον της εκτεταμένης νοθείας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στις προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή (9η Αυγούστου) στις οποίες επανεξελέγη ο Λουκασένκο, πρόεδρος της χώρας για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

«Πρόκειται για δικτάτορα, κατά συνέπεια χρειάζονται σαφείς δηλώσεις και σαφής γλώσσα», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που παραχώρησε στον ιστότοπο της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και αναμεταδόθηκε απευθείας ψηφιακά.

Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, που βρίσκεται στην προεδρία τα τελευταία 26 χρόνια, μιλούν περί μαζικής νοθείας.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο κύμα καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο πρόεδρος δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κυβερνούσε με τόσο απίστευτη και βάρβαρη βία», είπε ο Σολτς, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που θα διεκδικήσει τον θώκο της Άγγελας Μέρκελ.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να γίνει για την πρόληψη του ενδεχομένου να επέμβει η Ρωσία, ο Σολτς απάντησε «οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλα κράτη δεν είναι αποδεκτές και παραβιάζουν όλους τους κανόνες που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η Μόσχα έκανε σαφές ότι εννοεί να διαθέσει στον Λουκασένκο στρατιωτική βοήθεια εάν κριθεί απαραίτητο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ