Skip to main content

Λευκορωσία:Ο Προτάσεβιτς επαινεί Λουκασένκο σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση

Στη συνέντευξη ομολόγησε με δάκρυα στα μάτια ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επαίνεσε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μετά το βίντεο-ομολογία του Ρομάν Προτάσεβιτς που κυκλοφόρησαν οι αρχές της Λευκορωσίας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο νεαρός δημοσιογράφος και αντικαθεστωτικός ακτιβιστής εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη ομολόγησε με δάκρυα στα μάτια ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επαίνεσε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, ο Προτάσεβιτς παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, ότι είχε επικρίνει τον Λουκασένκο, αλλά τελικά «άρχισε να καταλαβαίνει ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβεται».

Ο Προτάσεβιτς δήλωσε μάλιστα ότι έδωσε τη συνέντευξη με τη θέλησή του, ενώ στο τέλος του βίντεο ξεσπά σε κλάματα και λέει ότι ελπίζει να παντρευτεί και να κάνει τη δική του οικογένεια.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, η συνέντευξη, όπως και το βίντεο-ομολογία, διεξήχθησαν υπό πίεση. «Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον “έσπασαν” και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζεται», είπε ο πατέρας του του 26χρονου στο AFP.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρομάν Προτάσεβιτς συνελήθφη στο Μινσκ πριν δύο εβδομάδες, έπειτα από την κρατική αεροπειρατία στο αεροσκάφος της Ryanair. Αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες καθώς πέρυσι μπήκε στον κατάλογο των «ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» επειδή ήταν συντάκτης του αντιπολιτευόμενου διαδικτυακού καναλιού Nexta στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και κάλυπτε τις μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία όταν ο επί χρόνια ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η κατηγορία της πρόκλησης μαζικής αναταραχής μπορεί να τιμωρηθεί έως και 15 χρόνια φυλάκισης. Όμως, τα αδικήματα τρομοκρατίας έχουν υψηλότερες ποινές και ο ίδιος ανέφερε μέσα στο αεροπλάνο, λίγο πριν τον συλλάβουν, ότι «εδώ αντιμετωπίζω τη θανατική ποινή».

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από BBC