Skip to main content

Λελούς: Ουσιώδης αναθεώρηση ο μηχανισμός

Το σχήμα των εγγυήσεων για τα επείγοντα χρέη, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης, απετέλεσε μία «ντε φάκτο» τροποποίηση διατάξεων ισχυουσών συνθηκών στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, τόν
Το σχήμα των εγγυήσεων για τα επείγοντα χρέη, από τουλάχιστον 440 δισ.ευρώ, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης, απετέλεσε μία «ντε φάκτο» τροποποίηση διατάξεων ισχυουσών συνθηκών στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, «αναθεωρώντας ουσιωδώς» τους κανόνες της ΕΕ, τόνισε μιλώντας στους «Financial Times» ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Πιέρ Λελούς.

«Αυτό αποτελεί μία τεράστια αλλαγή», πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ο αξιωματούχος, που επεσήμανε ότι «εξηγείται, έτσι, η επιφυλακτικότητα με την οποία (η αλλαγή) αντιμετωπίζεται». Ο κ. Λελούς συμφώνησε με την εκτίμηση της Α. Μέρκελ ότι «δεν νοείται η ευρωζώνη ως ζώνη τράνζιτ, όπου πλούσιοι επιδοτούν φτωχούς». «Οίκοθεν νοείται», όμως, τόνισε ο ίδιος ότι «υπάρχει στην ευρωζώνη, σε ένα θεσμικό επίπεδο, η αλληλεγγύη».

Τον μηχανισμό της ΕΕ παρομοίασε με το άρθρο πέντε της Συνθήκης της Ατλαντικής συμμαχίας, που «επιτάσσει την αλληλεγγύη» των μελών της, εάν γίνει επίθεση κατά ενός κράτους μέλους της.

Τέλος, ο κ. Λελούς διέψευσε ότι εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης έχουν δυσχερανθεί οι σχέσεις Παρισιού-Βερολίνου, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και χειρισμού της.