Skip to main content

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ Βερολίνου και αγορών

Η γερμανική δυσπιστία, ως προς το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, διατηρεί τα spreads πάνω από τις 350 μονάδες.
Αποφασισμένη να ...αντισταθεί έως την τελευταία στιγμή εμφανίζεται η Γερμανία, ως προς το θέμα της ενεργοποίησης του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Και στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενταχθεί, μεταξύ άλλων, η χθεσινοβραδινή της δήλωση, σύμφωνα με την οποία «από τη στιγμή που η Ελλάδα δανείσθηκε σήμερα, δεν χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή κανένα σχέδιο».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική καγκελαρία θα μεταθέσει για όσο το δυνατόν αργότερα τη συζήτηση του θέματος στη Μπούντεσταγκ, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες οι αγορές διατήρησαν το spread του 10ετούς ομολόγου πάνω από τις 350 μονάδες βάσης, με ανοδικές τάσεις, με αφορμή το γεγονός ότι είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από το Βερολίνο που θέλουν τη Γερμανία να διαφωνεί με την ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας. Το θέμα είναι όμως πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα μέσα στις προσεχείς, κρίσιμες, εβδομάδες. Στην έκθεση της Deutsche Bank που δημοσιοποίησε χθες η Voria.gr αναφέρεται η πρόβλεψη ότι το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί το αργότερο έως Μάιο. Αυτή η περίπτωση, προϋποθέτει, όμως, ότι οι γερμανικές αντιστάσεις θα έχουν καμφθεί, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο σε αυτή τη φάση.