Skip to main content

Les Echos: Η αύξηση του κατώτατου μισθού χαλαρώνει τη λιτότητα

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποδώσουν περισσότερα στο κρατικά ταμεία φέτο, αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας.

«Αν και αμφισβητείται από ορισμένους, η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Φεβρουαρίου στην Ελλάδα έχει αρχίσει να χαλαρώνει το λουρί της λιτότητας στα νοικοκυριά», γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποδώσουν περισσότερα στο κρατικά ταμεία φέτος: ο Οργανισμός ιδιωτικοποίησης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παράταση για 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να φέρει 1,4 δισ. ευρώ στο κράτος. Το επόμενο βήμα θα είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με το κράτος να χάνει το 30% των μετοχών του. Όμως, η οικονομία εξακολουθεί να χωλαίνει από το μεγάλο βάρος που αντιπροσωπεύουν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, τα οποία αν και μειωμένα κατά 21% από τον Μάρτιο 2016, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 46,7% των συνολικών ανεξόφλητων δανείων των τραπεζών, δηλαδή 84,7 δισ. ευρώ, το ισοδύναμο σχεδόν του μισού του ΑΕΠ της χώρας. "Ένα πρωτοφανές επίπεδο", σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζη, γράφει η Les Echos. «Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει λύσεις στους πιστωτές της, για τους οποίους η διευθέτηση του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη βοήθεια στο χρέος της χώρας. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις ανάπτυξης 2,5% για το τρέχον έτος, 2,3% για το επόμενο έτος και 2,1% για το 2021. Ένας ρυθμός που δείχνει ένα βαθμό αισιοδοξίας, αλλά αντανακλά και την θέληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιταχύνει την εκκαθάριση αυτών των χρεών μέσω ειδικών χρηματοδοτικών μηχανισμών που διαθέτουν κρατική εγγύηση. Ο στόχος είναι να μειωθεί αυτή η αναλογία κατά 60% μέχρι το 2021, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την «όρεξη» των επενδυτών για αυτόν τον τύπο ομολόγων. Σύμφωνα με το Bloomberg, μια άλλη πορεία που προτείνεται από την κυβέρνηση, είναι η παροχή ενός δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε χρόνων σε μεγάλες τράπεζες για τη χρηματοδότηση μέρους των αποπληρωμών των στεγαστικών δανείων που τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να καταβάλουν. Επίσης θα πρέπει να ψηφισθεί νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά τα κείμενα, πρέπει να ψηφιστούν γρήγορα, εφόσον οι πιστωτές της χώρας ζητούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της οικονομίας και την εξόφληση του χρέους και το έθεσαν ως μία από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πρώτης δόσης της ελάφρυνσης του χρέους που πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου.