Skip to main content

Λέσβος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μετανάστες στη δομή καραντίνας

Προστίθενται στα δύο κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί την περασμένη Δευτέρα κατά τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε 9 μετανάστες.

Τέσσερα είναι στο σύνολό τους τα κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στους 70 νεοεισερχόμενους μετανάστες που φιλοξενούνται στη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, από τον έλεγχο των δειγμάτων στο σύνολο των μεταναστών βρέθηκαν άλλα δύο θετικά. Αυτά προστίθενται στα δύο κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί την περασμένη Δευτέρα κατά τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε 9 μετανάστες της δομής.

Πρόκειται για τα πρώτα τέσσερα κρούσματα COVID-19 σε αιτούντες άσυλο στα νησιά. Αξίζει να τονιστεί, πάντως, πως οι μετανάστες βρίσκονται σε απομονωμένη δομή στο βόρειο τμήμα του νησιού, μακριά από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου βρίσκονται πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έγινε δειγματοληψία και σε κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε λιμενικούς, που ήρθαν σε επαφή με τους πρώτους 51 νεοεισερχόμενους μετανάστες από το Κονγκό και το Αφγανιστάν στα πρώτα δύο 24ωρα, όταν αυτοί είχαν καταλύσει σε παραλία στο Καλό Λιμάνι, ελλείψει χώρου για την φιλοξενία τους σε συνθήκες καραντίνας. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, με παρέμβασή του είχε εκφράσει την ανησυχία του για πιθανή διασπορά στην κοινότητα, ενώ μιλούσε για πιθανή εσκεμμένη ενέργεια της Τουρκίας να στείλει μετανάστες με κορονοϊό στην Ελλάδα.

Συνολικά ελέγχθηκαν 81 άτομα –μαζί με τους μετανάστες- όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα τεστ στον τοπικό πληθυσμό είχαν βγει αρνητικά. Κατά προτεραιότητα είχε ελεγχθεί η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, Δέσποινα Μαϊάκη, η οποία είχε περιθάλψει για μερικές ώρες στο αυτοκίνητό της τρεις μητέρες και τα τρία μωρά τους, προκειμένου να τα προστατεύσει από την καταιγίδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, τα δείγματα της ίδιας και ατόμων του συγγενικού της περιβάλλοντος ήταν αρνητικά.