Skip to main content

Λέσβος: Έφτασαν τους 5.000 οι πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ

Από χθες το πρωί στις 7.30 βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί αστυνομική επιχείρηση πειθούς των αιτούντων άσυλο να μετακινηθούν προς τον Καρά Τεπέ.

Μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο από όσους βρίσκονται στον δρόμο μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) της Μόριας στη Λέσβο, την προηγούμενη εβδομάδα, έχει μεταφερθεί ήδη στον νέο προσωρινό καταυλισμό που οργανώθηκε στον Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του kathimerini.gr, υπολογίζεται ότι έως χθες το απόγευμα περίπου 5.000 άτομα είχαν εγκατασταθεί στον νέο καταυλισμό.  

Από χθες το πρωί στις 7.30 βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί αστυνομική επιχείρηση πειθούς των αιτούντων άσυλο να μετακινηθούν προς τον Καρά Τεπέ, η οποία έως το απόγευμα φαινόταν να αποδίδει καθώς μετακινήθηκαν πολλά άτομα χωρίς αντιδράσεις ή επεισόδια.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 70 γυναίκες αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο νησί με C-130 από την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επικοινωνία με τις οικογένειες και να ενημερώσουν τους  αιτούντες άσυλο ότι εντός του καταυλισμού θα έχουν καλύτερη φροντίδα και διαμονή.

Επίσης στην επιχειρησιακή ομάδα εντάχθηκαν 80 ακόμα άτομα από την τοπική αστυνομική διεύθυνση. Οι 150 συνολικά αστυνομικοί φορούσαν στολές προστασίας από την COVID-19 καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης  καθώς,  όπως τονίζεται σχετικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σκοπός  της αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

«Σήμερα στη Λέσβο γίνεται το αυτονόητο για μια δημοκρατική, πολιτισμένη κοινωνία. Από τους δρόμους, οι μετανάστες μεταφέρονται στη νέα δομή. Από την εγκατάλειψη στη φροντίδα. Από τους υγειονομικούς κινδύνους και τον κορωνοϊό, στην προστασία και τον έλεγχο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Υπολογίζεται ότι έως χθες το απόγευμα περισσότερα από 2.500 άτομα από όσα μετά την πυρκαγιά παρέμεναν στην περιφερειακή οδό που ξεκινά από την πόλη και φτάνει έως τον Καρά Τεπέ, είχαν μεταφερθεί στον νέο καταυλισμό.

Συνολικά πλέον ο νέος προσωρινός καταυλισμός μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12.000, καθώς έχουν στηθεί 1.000 σκηνές των 6 ατόμων και 8 rubhalls και ήδη διαμένουν 5.100 άτομα. Οσοι εισέρχονται υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Eως χθες το απόγευμα πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 135 κρούσματα της COVID-19.

Στο μεταξύ, ομάδα εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, συγκροτήθηκε χθες ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την κοινοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο θα αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου.  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι θέσεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν στις 23 Σεπτεμβρίου, και την ίδια ημέρα θα κατατεθούν εκτός από το πολιτικό πλαίσιο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της επικείμενης συμφωνίας. Η ομάδα αποτελείται από αρμόδια στελέχη καθώς και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων: Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε χθες με τον κ. Κουμουτσάκο. Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι οι δομές της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων της χώρας είναι στη διάθεσή της Πολιτείας για το μεταναστευτικό «σε ό,τι μπορούμε και είναι δυνατό είναι χρέος μας να βοηθήσουμε, όπως κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε πάντα με ειλικρίνεια και τιμή», όπως είπε.