Skip to main content

Λέσβος: Για Γερμανία αναχώρησαν 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες

Στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναχώρησαν από τη Λέσβο για το Αννόβερο της Γερμανίας.

Από το αεροδρόμιο της Λέσβου, με πτήση charter και προορισμό το Αννόβερο της Γερμανίας, αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, από Αφγανιστάν, Ιράν και Ιράκ, μεταξύ των οποίων 30 οικογένειες με παιδιά.

Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη απευθείας πτήση από τη Λέσβο για το Αννόβερο πραγματοποιείται σε συνέχεια της συμφωνίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια. Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημείωσε πως «η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της, και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου, να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος. Η αποσυμφόρηση των νησιών ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα, καθώς 116 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο κατευθείαν στην Γερμανία, πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Ελληνική Αστυνομία, που συνεργάστηκαν γι’ αυτή τη μεταφορά. Μεταφέρουμε συνολικά 1.553 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και για πρώτη φορά η Ευρώπη δέχεται από την Ελλάδα αναγνωρισμένους πρόσφυγες, κι αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί και είναι έμπρακτη. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας άσυλο σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται, αλλά δεν θα αποτελέσει την πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους λαθροδιακινητές» τόνισε ο υπουργός.