Skip to main content

Λέσβος: Σε σκηνές οι 3.000 άστεγοι του ΚΥΤ της Μόριας

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» και «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση της»

Στην εγκατάσταση των διαμενόντων του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας σε «νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και κατ' ανάγκη όχι για όλους μαζί» θα προχωρήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος, το σχέδιο εγκατάστασης αφορά στους περίπου 3.000 που βρίσκονταν εντός του ΚΥΤ, καθώς «οι υπόλοιποι, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από το να είναι ιδεατές, μένουν εκεί που έμεναν», μια που, όπως συμπλήρωσε, δεν υπήρξε εκτεταμένη ζημιά στην περιοχή εκτός του ΚΥΤ.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» και «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση μιας πολύ δυσχερούς κατάστασης». Υπογράμμισε πάντως ότι «βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής».

Σχετικά με τις πυρκαγιές ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης περιέγραψε ότι «ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του ΚΥΤ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του κέντρου», καθώς και ότι «όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας κάποιων φιλοξενούμενων του ΚΥΤ λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης». Ο κυβερνητικός μηχανισμός «ενεργοποιήθηκε άμεσα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε ότι «προέχει η συντονισμένη δράση στο πεδίο και όχι οι ατέρμονες συζητήσεις για τις συνθήκες του συμβάντος». Για το αν  οι φωτιές «ήταν οργανωμένη ενέργεια μέσα στο ΚΥΤ, η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το ΚΥΤ «έχει ολοσχερώς καταστραφεί», σημείωσε ο ίδιος και περιέγραψε ότι κατά βάση έχουν καταστραφεί τα κτίρια παροχής υπηρεσιών μέσα στο ΚΥΤ, μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Ασύλου, όπου ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε».

«Πρώτη και απόλυτη» προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν τα 408 ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, τα οποία «είναι προστατευμένα, ήδη σε ασφαλείς ζώνες και περιοχές είτε σε ξενοδοχεία στο νησί», καθώς και οι ευάλωτοι «οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους».

Για τα ασυνόδευτα η Ειδική Γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα «θα ξεκινήσει σήμερα, ενδέχεται και να ολοκληρωθεί σήμερα». Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν «σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ενώ στη συνέχεια «όποια παιδιά προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση θα μεταβούν στις δομές που έχουμε γι αυτό το σκοπό και τα υπόλοιπα θα μπουν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε ενέργειες διεθνούς ενημέρωσης για την κατάσταση. Εκτός από την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη δηλώσεις συμπαράστασης έχουν κάνει οι ομόλογοί του της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στη Λέσβο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών και από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.