Skip to main content

Λέσβος: Στα 35 τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας

Συνολικά τα δέιγματα που έχουν συγκεντρωθεί προς έλεγχο στο ΚΥΤ της Μόριας είναι 2.000, εκ των οποίων θα 35 βγήκαν θετικά.

Στα 35 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί από τον έλεγχο 1.600 δειγμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τα δέιγματα που έχουν συγκεντρωθεί προς έλεγχο είναι 2.000.

Στα κρούσματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο 40χρονος Σομαλός από τον οποίο ξεκίνησε η ιχνηλάτηση επαφών, αφότου βρέθηκε θετικός στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σε καραντίνα παραμένει το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο 40χρονος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Κορωνοϊός: 3 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, 2 στη Μαλακάσα και 1 στον Ελαιώνα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνου Λογοθέτη, του Διοικητή Πρώτης Υποδοχής, κ. Τάσου Μαντάγαρη και του Προϊσταμένου Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρου Σαπουνά, σχετικά με την διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις δομές μπήκαν σε περιορισμό μετά τα νέα κρούσματα. Ειδικότερα, εμφανίστηκαν τρεις μετανάστες θετικοί στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, δύο μετανάστες  στη Μαλακάσα και ένας στον Ελαιώνα. Ο τελευταίος είναι ένας 57χρονος Σομαλός, ο οποίος έμενε σε οικίσκο μαζί με άλλα πέντε άτομα.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και με το Υπουργείο μετανάστευσης, τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ανανεώθηκαν όλα τα συμφωνηθέντα πρωτόκολλα και καταρτίστηκε και ένα καινούριο. Αυτό αφορά νέους τρόπους ιχνηλάτησης επαφών των θετικών στον κορωνοϊό μεταναστών αλλά και την ασφάλιση των υγειονομικών δομών στο πλαίσιο του σχεδίου "ΑΓΝΟΔΙΚΗ".

Επισημαίνεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκπόνησε και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας των δομών, βασισμένο στους εξής πυλώνες:

1. Η άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα -από 01/03/2020- σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνας) και όχι στις υφιστάμενες δομές, προς αποφυγή μετάδοσης νοσήματος.

2. Η λήψη μέτρων περιορισμού πρόσβασης από και προς τις δομές (περιοριστικά μέτρα).

3. Η λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών.

4. Η ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν και η λειτουργία σελίδας ειδικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

5. Την μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία, διαδικασία που συνεχίζεται.