Skip to main content

Λιανεμπόριο - Θεσσαλονίκη: Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων το φθινόπωρο

Για ασφυκτικές συνθήκες κάνουν λόγο οι έμποροι της Θεσσαλονίκης που εκφράζουν φόβους για λουκέτα - Υποτονική η κίνηση ακόμη και στις θερινές εκπτώσεις

Φόβους για κύμα λουκέτων, το αμέσως επόμενο διάστημα, εκφράζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

Η υποτονική κίνηση της αγοράς καθόλη τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, τα συσσωρευμένα χρέη, από την περίοδο που παρέμεινε με κατεβασμένα τα ρολά το λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που τρέχουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που μόνο ανησυχία δημιουργεί στους ανθρώπους του εμπορίου.  

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση τους για το γεγονός ότι το λιανεμπόριο δεν έχει λάβει πρόγραμμα στήριξης ανάλογο με αυτά που «έτρεξαν» σε εστίαση και τουρισμό.

«Η εικόνα στο λιανεμπόριο θα συνεχίσει να είναι γκρίζα αν δεν στηριχτεί πραγματικά ο κλάδος. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που δεν στηρίχτηκαν καθόλου, ή έλαβαν μόνο 800 ευρώ κατά τη διάρκεια των lockdowns» λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως και το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια ο κλάδος αλλά και επιδοτήσεις,  όπως για παράδειγμα αυτή του ενοικίου.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για μείωση του ενοικίου ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπογραμμίζει πως το προηγούμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, χωρίς να ευθύνονται, έβαλαν πλάτη χάνοντας το 20% του μηνιαίου μισθώματος, όποτε θα είναι δύσκολα να δεχτούν μείωση του ενοικίου. Μάλιστα όπως λέει πιο πολύ αυτό που ακούγεται είναι η απαίτηση των μισθωτών για αύξηση των ενοικίων.

Σημαντικά μειωμένος ο τζίρος των εκπτώσεων έναντι του 2019

Αναφερόμενος στις θερινές εκπτώσεις τονίζει πως ξεκίνησαν και τελειώνουν υποτονικά. Ο τζίρος της εν λόγω περιόδου είναι μειωμένος κατά 30 με 40% έναντι του 2019,  χρονιάς που δεν ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα σύμφωνα με τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη δεν αποκλείεται να φέρει ντόμινο λουκέτων το επόμενο διάστημα, ενώ όπως τονίζει η αναστολή εργασιών για πολλά καταστήματα ξεκίνησε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια καθώς υπήρχαν τα μέτρα ενίσχυσης (επιστρεπτέες προκαταβολές).

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εκφράσει τη βούληση ώστε να δημιουργηθεί ένα εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ ώστε να στηριχθούν οι τομείς του λιανεμπορίου που επλήγησαν περισσότερο εφόσον έγκριση από την ΕΕ και βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.