Skip to main content

Λίφτινγκ στα γλυπτά της Καμάρας και στην Αρχαία Αγορά από το φθινόπωρο

Τον Οκτώβριο ξεκινούν τα έργα στην Αρχαία Αγορά. Εγκρίθηκε το κονδύλιο για τη συντήρηση των γλυπτών της Καμάρας. Το στοίχημα του Μετρό.

Τη μία μελέτη μετά την άλλη εκπονεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προκειμένου να τις εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να αναδείξει τα πολλά και σημαντικά μνημεία της πόλης.

Ήδη το φθινόπωρο, ξεκινούν τα πρώτα έργα στην Αρχαία Αγορά. Αρχίζοντας από τον Οκτώβριο στον αρχαιολογικό χώρο θα πραγματοποιηθούν έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας ενώ θα γίνει και συντήρηση των ψηφιδωτών, τα οποία έχουν να συντηρηθούν περίπου 40 χρόνια, όπως σημείωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος της Εφορείας. Ακόμα θα δημιουργηθεί και μία ακόμα αίθουσα δίπλα στο υπάρχον μουσείο της Αγοράς, η οποία θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Ο κ. Σκιαδαρέσης ανακοίνωσε ακόμα ότι εγκρίθηκε το κονδύλιο για τη συντήρηση των γλυπτών της Καμάρας, η οποία επίσης προγραμματίζεται να ξεκινήσει σύντομα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα και στο θέμα της πλατείας Διοικητηρίου, επισημαίνοντας ότι η Εφορεία έχει συντάξει ήδη μελέτη διαμόρφωσης του χώρου η οποία μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Μιλώντας για το «μεγάλο στοίχημα», το Μετρό, αναφέρει ότι η πόλη αποκτάει δύο νέους αρχαιολογικούς χώρους, τη στάση της Αγίας Σοφίας και τη Βενιζέλου και ότι η Εφορεία εξετάζει πως αυτές οι δύο «προσθήκες» θα αναδειχθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Μάλιστα, η υπηρεσία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου η στάση της Αγίας Σοφίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ενταγμένη στην πόλη. Ακόμα, δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός μουσείου μετρό όπου θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών.

Ακόμα, εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη καθώς και η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών της Παναγίας Χαλκέων, η μελέτη προσβασιμότητας των υπερώων (γυναικωνίτη) της Αγίας Σοφίας καθώς και η μελέτη για την αναμόρφωση του προαύλειου χώρου το ναού καθώς και η διαμόρφωση του χώρου του βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στην οδό Ικτίνου.

Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για την αποκατάσταση του Οσίου Δαυίδ καθώς και των οθωμανικών μνημείων Πασά Χαμάμ, Μπέη Χαμάμ και Αλκαζάρ ενώ σύντομα θα ξεκινήσει μελέτη για τα μνημεία στα λουλουδάδικα στο κέντρο της πόλης.