Skip to main content

Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις - Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου

Τέσσερις κατηγορίες πληττόμενων από την πανδημία θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης

Λίγο μετά το Πάσχα θα ανοιξει η εφαρμογή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπως είπε στο Open ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.  Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο μέχρι τέλος Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 3% - όσοι υποβάλλουν τέλη Αυγούστου δεν θα έχουν έκπτωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία, θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης. Όπως εξήγησε, για τα εισοδήματα του 2020 ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται, εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ήταν σε αναστολή, εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια δεν θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων ένα από τα δύο τελευταία χρόνια δηλαδή είτε το 2019 είτε το 2020.

Σε σχέση με το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ο ο υπουργός είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς μια λύση, πάλι για τις παραπάνω κατηγορίες, στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογούμενων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματος του μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η οικονομία χρειάζεται στήριξη μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ τόνισε πως ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι και πως οι καταθέσεις των πολιτών συνεχίζουν να αυξάνονται. Επίσης, πρόσθεσε ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ ότι είχαν υπολογίσει στον προϋπολογισμό. Ακόμα, αναφέρθηκε στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, τα αναδρομικά των συνταξιούχων και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αναφορικά με τις καταθέσεις των πολιτών ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. «Πήγαν στα 20 δισ. πάνω σε ένα χρόνο» είπε, ενώ σχολιάζοντας την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι εκτιμάται πως φέτος θα κυμαίνεται στα 4 δισ. «Το αρνητικό είναι ότι η κρίση κράτησε πολύ και έτσι θα χρειαστούμε 14 δισ. για να στηρίξουμε την οικονομία. Το έλλειμα θα είναι μεγαλύτερο. Το ταμείο της χώρας χρειάζεται στήριξη» ανέφερε ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί ο δανεισμός.

 

Τέλος, αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε 560.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα» αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με έναν ενδεχόμενο 8ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.