Skip to main content

Λιγότεροι φοιτητές στις σχολές της Δράμας

Ένα διαρκές έλλειμμα αντιμετωπίζει ο νομός Δράμας, καθώς ο αριθμός των επιτυχόντων στις σχολές της πόλης είναι δυσανάλογος με τον αριθμό των ντόπιων που εισέρχονται σε σχολές άλλων πόλεων.

Έντονη παρουσιάζεταιγια το νομό Δράμας η διαρροή κεφαλαίωνπρος άλλους νομούς στον τομέα των εξόδωνστην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αριθμόςεπιτυχόντων από τη Δράμα σε σχολέςτριτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλων περιοχώνείναι εμφανώς μεγαλύτερος του αριθμούεισακτέων από άλλες περιοχές στατριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα τηςπόλης. 


Συνυπολογίζοντας και όσους απότο νομό δεν πέτυχαν στις πανελλήνιεςεξετάσεις την εισαγωγή τους σε κάποιασχολή, άλλα φοιτούν σε ιδιωτικά ιδρύματαάλλων πόλεων ή σε πανεπιστήμια τουεξωτερικού, το ποσό των διαφυγόντωναυτών κεφαλαίων γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.


Συγκεκριμένα με βάσητα στοιχεία που προέκυψαν μετά τηνανακοίνωση των αποτελεσμάτων τωνφετινών πανελλαδικών εξετάσεων στατρία τμήματα που λειτουργούν στη Δράμαεισάγονται μόλις 77 σπουδαστές εκ τωνοποίων οι 19 είναι υποψήφιοι από το νομόΔράμας. Παράλληλα όμως οι εισακτέοι σειδρύματα άλλων περιοχών από το νομόείναι 733. Συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τανούμερα και τις διαφορές στον αριθμόεπιτυχόντων και των προηγούμενων ετών, καθώς η φοίτηση είναι τετραετής,προκύπτει ένα διαρκές έλλειμμα το οποίοπρέπει να καλύπτεται εις βάρος τηςτοπικής οικονομίας.


Το πρόβλημα όμως δενέγκειται μόνο στην υποβάθμιση τηςοικονομίας της περιοχής, αλλά περιλαμβάνεικαι όσα οφέλη δεν απολαμβάνει ο νομόςαπό την ύπαρξη σχολών τριτοβάθμιαςεκπαίδευσης. Όπως τονίζουνόλες οι πλευρές, η παρουσίαπανεπιστημίου σε μια περιοχή αναπτύσσειτόσο τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά,όπως την οικονομία, όσο και τα ποιοτικάτης, δηλαδή την κοινωνία, τον πολιτισμόκαι το μορφωτικό επίπεδο.