Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ένα διαρκές έλλειμμα αντιμετωπίζει ο νομός Δράμας, καθώς ο αριθμός των επιτυχόντων στις σχολές της πόλης είναι δυσανάλογος με τον αριθμό των ντόπιων που εισέρχονται σε σχολές άλλων πόλεων.

Έντονη παρουσιάζεται για το νομό Δράμας η διαρροή κεφαλαίων προς άλλους νομούς στον τομέα των εξόδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αριθμός επιτυχόντων από τη Δράμα σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλων περιοχών είναι εμφανώς μεγαλύτερος του αριθμού εισακτέων από άλλες περιοχές στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. 


Συνυπολογίζοντας και όσους από το νομό δεν πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, άλλα φοιτούν σε ιδιωτικά ιδρύματα άλλων πόλεων ή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, το ποσό των διαφυγόντων αυτών κεφαλαίων γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.


Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στα τρία τμήματα που λειτουργούν στη Δράμα εισάγονται μόλις 77 σπουδαστές εκ των οποίων οι 19 είναι υποψήφιοι από το νομό Δράμας. Παράλληλα όμως οι εισακτέοι σε ιδρύματα άλλων περιοχών από το νομό είναι 733. Συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τα νούμερα και τις διαφορές στον αριθμό επιτυχόντων και των προηγούμενων ετών, καθώς η φοίτηση είναι τετραετής, προκύπτει ένα διαρκές έλλειμμα το οποίο πρέπει να καλύπτεται εις βάρος της τοπικής οικονομίας.


Το πρόβλημα όμως δεν έγκειται μόνο στην υποβάθμιση της οικονομίας της περιοχής, αλλά περιλαμβάνει και όσα οφέλη δεν απολαμβάνει ο νομός από την ύπαρξη σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως τονίζουν όλες οι πλευρές, η παρουσία πανεπιστημίου σε μια περιοχή αναπτύσσει τόσο τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά, όπως την οικονομία, όσο και τα ποιοτικά της, δηλαδή την κοινωνία, τον πολιτισμό και το μορφωτικό επίπεδο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ