Skip to main content

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Μέσω Αφρικής σύνδεση με τέσσερα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης

Κάθε εβδομάδα πλοίο με κοντέινερ θα ξεκινά το ταξίδι του προς Τουρκία, Μαρόκο, Σαουθάμπτον, Αμβέρσα, Ρότερτναμ και Αμβούργο.

Νέα εποχή ξεκίνησε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που πλέον εισήλθε στο «πάνθεον των διεθνών λιμένων» καθώς σήμερα ξεκίνησε το νέο σέρβις της εταιρείας CMA-CGM που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα λιμάνια Σαουθάμπτον (Μεγάλη Βρετανία), Αμβέρσα (Βέλγιο) Ρότερνταμ (Ολλανδία) και Αμβούργου (Γερμανία).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το πλοίο που έχει δυναμικότητα περίπου 5.000 teu's θα ξεκινάει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κάθε Πέμπτη το ταξίδι του και στη συνέχεια θα πλέει προς λιμάνια της Τουρκίας, του βόρειου Μαρόκου καταλήγοντας στα λιμάνια των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης δίπλα στο λιμάνι η εταιρεία παρουσίασε σε βίντεο και live μετάδοση την είσοδο του πλοίου «CMA-CGM LOME» στο παρθενικό του ταξίδι αλλά και το ξεφόρτωμα των κοντέϊνερ στο λιμάνι.



Στην έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεομηνύματος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης , ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της εταιρείας καθώς «για πρώτη φορά θα συνδέει με δρομολόγια κάθε εβδομάδα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» με σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης. «Η νέα αυτή γραμμή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τόσο στη Μακεδονία όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αξιόπιστες εξαγωγικές λύσεις τόσο στα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά λιμάνια όσο και στην Τουρκία και το Μαρόκου. Με τον τρόπο αυτό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενισχύεται ο πρωταγωνιστικός του ρόλος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Θάνος Λιάγκος επισήμανε ότι «σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα» όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «αλλά και για την ευρύτερη οικονομία της χώρας μας».

«Σήμερα για πρώτη φορά συνδέεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήδη έφτασε το πρώτο πλοίο της CMA- CGM, με τακτική γραμμή με τη Βόρεια Ευρώπη. Αλλάζουν τα δεδομένα, μας εμπιστεύονται οι κύριες γραμμές, κάνουμε τις επενδύσεις και προχωρήσατε στην αγορά των δύο γερανογεφυρών και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι εν λειτουργία. Επομένως σήμερα θα γιορτάσουμε όλο μαζί την πρώτη είσοδο του πλοίου αλλά και την φορτοεκφόρτωση» είπε ο κ. Λιάγκος προσθέτοντας ότι υπό τα νέα δεδομένα «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βαφτίζεται ως λιμάνι διεθνούς σημασίας, γίνεται ένα λιμάνι που εξυπηρετεί κύριες γραμμές. Με την επέκταση του προβλήτα 6 αλλά και με τις άλλες επενδύσεις που γίνονται καταλαβαίνετε ότι ο χάρτης ήδη έχει αλλάξει».



Χαιρετισμό απηύθυνε και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντώνιου, η οποία συνεχάρη τη διοίκηση της εταιρείας «που διαθέτει έναν ισχυρό στόλο φορτηγών κοντέϊνερς» και έχει παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της νέας γραμμής που εκτός από «πλούτο στην πόλη μας» προσφέρει και μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

«Είναι μια ακόμα ψηφίδα στο συνολικό ψηφιδωτό επιτυχίας της πόλης που προσφέρει αισιοδοξία για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.



Για την σημαντικότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και το νέο δρομολόγιο αλλά κι άλλα που συνδέουν τα Βαλκάνια μίλησαν ο Hani Chbeir περιφερειακός διευθυντής της CMA- CGM και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα, Τζορτζ Χίτι.