Skip to main content

Λύματα: Αύξηση 49% του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, στο κόκκινο το Ηράκλειο

Άνοδο σχεδόν 50% παρουσίασε το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Έκρηξη στο Ηράκλειο Κρήτης, αυξητικές τάσεις στις περισσότερες περιοχές.

Αύξηση 49% παρατηρήθηκε στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης κατά την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας που ελήφθησαν δείγματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα.

Διαβάστε ακόμη: Σοκ με 395 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Βράζει με 1.572 η Αττική

Την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτωντου ΕΟΔΥ πλην του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης. Οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα (+10%), στη Λάρισα (+12%) και στην Περιφέρεια Αττικής(+15%), με το ιϊκό φορτίο στα λύματα των περιοχών αυτών να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Παρομοίως, ησυγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (-2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή, σε σχετικά χαμηλά όμως επίπεδα.




Συγκεκριμένα, πάρθηκαν δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούνστον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.