Skip to main content

Λίμνη Καστοριάς: Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του νομού

Αποτελεί σημαντικό υγρότοπο όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη φυτών και ζώων ενώ συγκεντρώνονται πάρα πολλά σπάνια πουλιά.
Η λίμνη της Καστοριάς είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα του νομού καθώς αποτελεί σημαντικό υγρότοπο όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια είδη φυτών και ζώων ενώ συγκεντρώνονται πάρα πολλά σπάνια πουλιά.

Εδώ ανακαλύφθηκε και ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού που έδωσε πολύτιμα ευρήματα στους παλαιοντολόγους και τους αρχαιολόγους, αναφορικά με την εξέλιξη της ζωής και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σε υψόμετρο 630 μέτρων, με νεφροειδές σχήμα που οφείλεται στην εισχώρηση της λοφώδους χερσονήσου, στον ισθμό της οποίας είναι κτισμένη η πόλη της Καστοριάς, η λίμνη αποτελεί κατάλοιπο παλιάς εκτεταμένης λίμνης με έκταση 164 τ. xλμ. και μέγιστο βάθος μεγαλύτερο από 50 μέτρα.

Σήμερα η έκτασή της είναι περίπου 28 τετρ. χιλιομ. και το μέγιστο βάθος του περίπου 9,5 μέτρα.

Σχεδόν κάθε χειμώνα για μια εβδομάδα ως και 15-20 μέρες η λίμνη παγώνει και δίνει μια τελείως διαφορετική όψη στο τοπίο.

Το όμορφο αυτό φυσικό τοπίο της Καστοριάς την καθιστά έναν από τους αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως για τη χειμερινή περίοδο.

Δ.Τ