Skip to main content

Λύνονται τα προβλήματα των λιμανιών Τρυπητής και Ουρανούπολης

Επιτέλους λύση σε δυο λιμάνια, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες κάθε χρόνο προς Αμμουλιανή και Άγιον Όρος.

Δύο από τα πλέον πολυσύχναστα λιμάνια της Χαλκιδικής, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, φαίνεται να βρίσκουν τις λύσεις στα προβλήματά τους, με γενναία μάλιστα χρηματοδότηση.

Το πρώτο είναι το λιμάνι της Τρυπητής. Εξυπηρετεί κυρίως τη σύνδεση με την Αμμουλιανή, που μεταφράζεται σε 273.000 μετακινήσεις ετησίως. Ο προβλήτας του λιμανιού υπήρχε από τη δεκαετία του 1980. Υπουργείο Ναυτιλίας, αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, δήμος Αριστοτέλη και Λιμενικό Ταμείο Αριστοτέλη, μαζί με την βουλευτή Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέση, συνεργάστηκαν και ανακατασκεύασαν το λιμενικό φυλάκιο Τρυπητής, το οποίο εγκαινίασε ο Παναγιώτης Κουρουπλής, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο.

Οι δυο άνδρες δεν έμειναν όμως μόνο στα εγκαίνια του φυλακίου, ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο στην Ιερισσό, όπου τέθηκε το μεγάλο ζήτημα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι που εξυπηρετεί το Άγιον Όρος, αυτό της Ουρανούπολης.

Ένα λιμάνι με πολύ μεγάλα προβλήματα, το οποίο πρέπει να ανακατασκευαστεί. Ο κ. Κουρουπλής αναγνώρισε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και υλοποίησης των απαιτούμενων έργων εξαιτίας και γραφειοκρατικών διαδικασιών και ανέλαβε να προωθήσει το έργο και να το απεμπλέξει, μέσω της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 124.000 ευρώ.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργολαβίας, προκειμένου με μεθοδικότητα να λυθούν τα προβλήματα του λιμανιού της Ουρανούπολης, είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου Απριλίου στην προβλήτα του λιμανιού. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο, «θα γίνουν εργασίες επισκευής της προβλήτας και εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης, ώστε ακολούθως να μπορέσει να προχωρήσει η κύρια εργολαβία ολοκλήρωσης των απαραίτητων έργων στο λιμάνι της Ουρανούπολης».

Η εργολαβία αυτή, που θα σημάνει και την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του Αγίου Όρους σε ετήσια βάση, θα μπορέσει να προχωρήσει, αφού ολοκληρωθεί η εργολαβία αποκατάστασης των προβλημάτων του προβλήτα.

«Εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης της συμπληρωματικής εργολαβίας για το λιμάνι της Ουρανούπολης, που είναι ύψους 1,3 εκ. ευρώ. Με την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται το λιμάνι θα είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό για χρήση από τους επισκέπτες του Αγίου Όρους», επισήμανε ο κ. Γιώργος.

Η αλήθεια είναι ότι το λιμάνι της Ουρανούπολης έχει σημαντικά προβλήματα, καθώς προβληματική ήταν και η μελέτη κατασκευής του. Από την κακοκαιρία του 2014 είχε διαπιστωθεί ότι είναι ένα προβληματικό λιμάνι, χωρίς επαρκή προστασία, ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες και ειδικά στο νοτιά, που προκαλεί επίχωση με άμμο και το καθιστά συχνά πυκνά μη λειτουργικό.

Με τη νέα μελέτη θα γίνουν έργα, ώστε να προστατευτεί το λιμάνι οριστικά από αυτό το φαινόμενο σε κάθε κακοκαιρία, να σταματήσουν οι καταστροφές, να εκβαθυνθεί και να διαπλατυνθεί η προβλήτα του, ώστε να εξυπηρετεί αξιοπρεπώς τον πολύ κόσμο που συρρέει για να επισκεφτεί το Άγιον Όρος.