Skip to main content

Λινού: Μη αποδοτικό το lockdown - Ίσως χρειαστεί περαιτέρω παράταση μέτρων

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά, τόνισε η καθηγήτρια

Στην εκτίμηση παράτασης του lockdown προχώρησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού καθώς αναφέρει πως δεν αποδίδει έως τώρα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται ενδεχομένως και στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Η κα Λινού, μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε πως δεν είναι δόκιμο να επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων. «Στο σύνολο των τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό, περίπου στο 3,6-3,7%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξήγησε ότι το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό, εκτός εάν προκύψει μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών, οπότε η μάχη είναι πολύ άνιση. Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)», σημείωσε η κα Λινού.

Στις επιβαρυμένες περιοχές, υπογράμμισε, «οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο λιανεμπόριο, εξήγησε πως «η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο, ενώ έκανε λόγο για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών, τονίζοντας ότι «Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».