Skip to main content

Λιου: Επιβάλλεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους λόγω... Τουρκίας

H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας, τονίζει ο Λιού.

Την πάγια θέση του υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του με την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη γείτονα, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Θα ήλπιζα πως (η πρόσφατη αναταραχή) θα άλλαζε το κλίμα, υπό το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους -και επειδή είναι ούτως ή άλλως το σωστό να γίνει, αλλά και επειδή, σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας, είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί η δημοσιονομική της δομή», τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας στους Financial Times.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι, ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού προς την Ευρώπη είχε ανανεώσει την έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Πρέπει να επιδιορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μία ισχυρή Ελλάδα» λέει ο κ. Λιου, ο οποίος καλεί τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παραλλήλως με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, εν όψει της επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Αθήνα.