Skip to main content

Λιου: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επηρεάσουν το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τι φέρεται να είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια «κλειστής» συνάντησης, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα

Πολύ δύσκολα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί πλέον να επηρεάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με το ελληνικό θέμα.

Την άποψη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια «κλειστής» συνάντησης που είχε τη Δευτέρα, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιου εκτιμά ότι οι οικονομολόγοι – τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν πλέον πολύ ισχυρή άποψη για τα ελληνικά θέματα, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να την αλλάξουν. Άρα, οι πιθανότητες παρέμβασης είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Στην ίδια συνάντηση, που είχε τη μορφή γεύματος, ο κ. Λιου ρωτήθηκε και ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Για την περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Λιου τόνισε ότι στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με έναν ρυθμό της τάξης του 2% και όχι του 3% ή του 4% που εκτιμά η Ουάσιγκτον. Αναφορικά με την ευρωπαική οικονομία, προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ενώ έδειξε γενικότερα αισιόδοξος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, έστω και με αστερίσκους.