Skip to main content

Λιου σε Τσακαλώτο: Το χρέος πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο οι συζητήσεις για το χρέος - Εξήρε την πρόοδο στη χώρα, αλλά «υπάρχει δουλειά ακόμη»

Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Λιου, το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο «για να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον και να επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα». Σημείωσε, δε, πως η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική «για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ζήτημα το φθινόπωρο.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για να φτάσει κανείς στο πώς το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Εξήρε, ακόμη, την Αθήνα για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», υπογράμμισε και επισήμανε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειές που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα.

Εντούτοις, ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί», ενώ σημείωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να σηματοδοτήσουν έναν δυναμωτικό κύκλο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που «πρέπει να γίνουν».

«Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει σε επενδύσεις στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Λιου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Σύνοδο των G20 o κ. Λιου είπε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ήταν κοινή διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν ένας σημαντικός σταθμός και πως αποφασίστηκε εκεί ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και έπρεπε να ληφθούν και άλλα μέτρα «και αυτή η κοινή εκτίμηση από τις δύο πλευρές είναι σημαντική».

Όπως είπε, συζήτησε με τον Τζακ Λιου και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αμερικανικός ΥΠΟΙΚ πηγαίνει στη Σύνοδο των G20 ως φίλος της Ελλάδας, «για να ανοίξει τις συζητήσεις που χρειάζεται να ληφθούν για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους».