Skip to main content

Λείπουν μαίες, κλείνουν μαιευτήρια στη Γερμανία

Εδώ και χρόνια μειώνεται ο αριθμός των μαιευτηρίων στη Γερμανία, ενώ το ποσοστό γεννήσεων αυξάνεται

Τι κοινό έχουν το Γκλάντμπαχ, το Ζόλινγκεν με τον Νάουεν; Και στις 3 πόλεις έχει μπει λουκέτο στα μαιευτήρια ή έχουν κλείσει προσωρινά. Αλλά την ίδια τύχη έχουν πολλές γερμανικές περιοχές. Το ποσοστό μείωσης είναι μεγάλο. Το 1991 υπήρχαν 1186 μαιευτικές κλινικές, το 2014 έμειναν μόνο 725 και το 217 672 κλινικές. Αυτό σημαίνει ότι τα περασμένα 26 χρόνια ο αριθμός των μαιευτηρίων έπεσε κατά 44%. Ένας από τους βασικούς λόγους γι αυτήν την εξέλιξη είναι οικονομικοί. Τα έξοδα είναι πολλά και καλύπτονται μόνο όταν οι γέννες ξεπερνούν τις 800.

Συγχώνευση μαιευτικών κλινικών

Πέρυσι, η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» Ζαμπίνε Τσίμερμαν υποστήριζε ότι τα μαιευτήρια δεν φέρνουν κέρδος κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Σε αυτές η ανασφάλεια είναι ιδιαίτερα μεγάλη και το ποσοστό κινδύνου στις επίτοκες επίσης μεγάλο. Για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους θα πρέπει να συγχωνευτούν. «Αλλά θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε οι γυναίκες να πρέπει εντός 45 λεπτών το περισσότερο να βρίσκονται στο μαιευτήριο», λέει η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα υγείας Κίρστεν Κάπερτ-Γκόντερ. «Σε πολλές περιοχές αυτό δεν συμβαίνει». Ένα συναφές πρόβλημα είναι ότι η συνεργασία ανάμεσα στα ομόσπονδα κρατίδια σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να προκύπτει η εξής παράξενη περίπτωση, να πρέπει μια γυναίκα που διαμένει στα όρια άλλου κρατιδίου να πρέπει αλλάζει κρατίδιο για να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Ο κυριότερος λόγος την δραστικής μείωσης των μαιευτηρίων είναι έλλειψη προσωπικού. Δεν υπάρχουν μαίεςΣε ένα κρατίδιο όπως η Ρηνανία Βεστφαλία, 10 σχολές μαιών εκπαιδεύουν κατά μέσον όρο 25 νοσηλεύτριες το χρόνο. Η σχολή είναι τριετούς φοιτήσεως, που σημαίνει ότι εάν όλες περάσουν τις εξετάσεις, στην αγορά εργασίας βγαίνουν 250 μαίες, όταν ο πληθυσμός του κρατιδίου είναι 15 εκ.  

Να γίνουν πανεπιστημιακού επιπέδου οι σχολές μαιών

«Οι μαίες είναι τόσο πολύτιμες όπως η κόρη του οφθαλμού» λέει η Σουζάνα Καραβάνσκι, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας του Βρανδεμβούργου. Το επιβεβαιώνει και η Κρίστα Στέμερμαν που γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις και τις δυσκολίες στον κλάδο. Είναι 56 χρόνων με 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Πρόσφατα τις πρότειναν με καλές αποδοχές και ένα αυτοκίνητο στη διάθεσή της, να διαλέξει όποια κλινική και όποια βάρδια θέλει. «Μια μαιευτική κλινική δεν έχει τις ίδιες βάρδιες όπως μιαν άλλη, χρειάζονται τουλάχιστον 5 μαίες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους», λέει.  Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Πολλές φορές δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να βγαίνει η δουλειά με λιγότερες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μητέρα και το βρέφος.

Πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού, παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τέλος του 2020 η Γερμανία πρέπει να αναβαθμίσει τις σχολές μαίες σε πανεπιστημιακές. Πολλά δεν έχουν γίνει ακόμη. «Η Γερμανία είναι μοναδική χώρα που δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο» λέει η Κίρστεν Κάπερτ Γόντερ. «Καλό θα ήταν να το κάνει για να μπορούν οι μαίες να λειτουργούν, το επάγγελμα να πληρώνεται καλύτερα και να είναι πιο ελκυστικό. Δυστυχώς όμως η πολιτική στη Γερμανία βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Ήταν απόλυτα προβλέψιμο, ότι κάποτε θα έλειπαν μαίες».

Κάρστεν Γκριν/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle