Skip to main content

Λειψυδρία: Το νερό νεράκι θα πουν οι Ιταλοί

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επιτείνουν την έλλειψη νερού που ήδη προκαλεί καταστροφές στη γεωργία.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα λειψυδρίας. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει μειώσει αισθητά την στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Πάδου. Βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομήντα χρόνων. To θαλασσινό νερό, από τις εκβολές του ποταμού, αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει προς τα πάνω και φτάνει μέχρι τα χωράφια, καταστρέφοντας όλες τις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον Τύπο, στον ιταλικό Βορρά θα υπογραφεί σύντομα απόφαση, η οποία θα απαγορεύει τη χρήση του νερού για τις πισίνες, περιορίζοντάς την μόνον στις κύριες, καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο να μπορέσουν να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς τους. Ο δεύτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν υδροφόρες σε περιοχές όπως το Πεδεμόντιο, όπου δεκάδες δήμοι αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα και με το πόσιμο νερό. Φέτος, εξαιτίας της κατάστασης αυτής , η γεωργική παραγωγή σε ρύζι θα είναι σχεδόν μηδενική. «Μόνο στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, υπολογίζονται ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ για τον γεωργικό τομέα», γράφει η εφημερίδα La Stampa.

Προς μείωση παροχής νερού

«Καταλαβαίνουμε την έντονη ανησυχία των περιφερειών, η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας, Αντρέα Κόστα. Παράλληλα, εμφανή μείωση της στάθμης του νερού, παρουσιάζουν τόσο ο Τίβερης στην Ρώμη, όσο και ο Άρνος στη Φλωρεντία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την λίμνη του Μπρατσιάνο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Αιώνια Πόλη, το νερό της οποίας χρησιμοποιείται για την άρδευση σε τεράστιες εκτάσεις. Ο περιφερειάρχης της Ρώμης, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν την χρήση του νερού, και να δείξουν αίσθημα ευθύνης.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει τεράστιες προεκτάσεις. Διότι η λειψυδρία και η μείωση της παροχής νερού στα σπίτια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τον τουρισμό, ο οποίος φέτος έχει ανακάμψει, βοηθώντας στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης - εκ των πραγμάτων - οικονομικής κατάστασης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle