Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λύση με αστερίσκο στο λιμάνι μετά το δημοσίευμα της Voria

Με παρέμβαση της ΑΑΔΕ, το Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης επιτρέπει τη χειρόγραφη διαδικασία για το Σαββατοκύριακο, με μία εξαίρεση.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά που επέδειξε η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο θέμα του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο λόγω αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι εκτελωνιστές, οι ναυτικοί πράκτορες και οι εξαγωγείς πελάτες τους.

Μετά το δημοσίευμα της Voria.gr (δείτε εδώ), στο οποίο αφενός υπήρχε επισήμανση της δυσλειτουργίας που ταλαιπώρησε πολλούς ανθρώπους για δύο ημέρες και αφετέρου εκφραζόταν η εκτίμηση ότι τα ίδια θα συμβούν και το προσεχές Σαββατοκύριακο, η διευθύντρια του Τελωνείου απέστειλε έγγραφο στους εμπλεκόμενους (ΟΛΘ, εκτελωνιστές κ.λπ.) με το οποίο ενημερώνει ότι για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις το Σαββατοκύριακο οι εργασίες του Τελωνείου θα διεκπεραιωθούν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη χειρόγραφη διαδικασία.

Τόσο «για το σύνολο των εξαγωγών καθώς και των εμπορευμάτων που συνοδεύονται από δελτίο TIR», όσο και «για το σύνολο των εισαγωγών, δίνοντας προτεραιότητα στα ευπαθή εμπορεύματα και σε αυτά που υπάγονται σε καθεστώτα». Στο έγγραφο υπάρχει και η ακόλουθη σημείωση, που θέτει αστερίσκο στη διαδικασία: «Τα εμπορεύματα που συνοδεύονται από δήλωση διαμετακόμισης (τ1) δεν δύναται να υπαχθούν στη χειρόγραφη διαδικασία, διότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των εγγυήσεων».

Σύμφωνα με εκτελωνιστές η σημείωση αυτή στην ουσία αποκλείει την εξυπηρέτηση των τράνζιτ φορτίων, δηλαδή των φορτίων που φτάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά προορίζονται για κάποια από τις γειτονικές χώρες. Δηλαδή θα εξυπηρετηθούν μόνο οι εξαγωγές που γίνονται με αφετηρία την Ελλάδα και ασφαλώς οι εισαγωγές στη χώρα.