Skip to main content

Λύση στο πρόβλημα μεταφοράς μαθητών στην Καρδία ζητά η Μάρκου

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Υποδομών & Μεταφορών.

Να βρεθεί οριστική λύση για την ομαλή και ασφαλή μεταφορά των 95 μαθητών από την Καρδία του δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης προς το Λύκειο Τριλόφου (1ο ΓΕΛ Μίκρας) ζητά η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Υποδομών & Μεταφορών.

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, την περσινή και τη φετινή χρονιά δεν έχει διατεθεί από την Περιφέρεια μισθωμένο λεωφορείο για τη μετακίνηση των μαθητών, με το αιτιολογικό ότι οι δύο κοινότητες απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 5 χλμ, απόσταση που ορίζεται ως όριο για τη μίσθωση βάσει της ΚΥΑ 50025/26-9-18, αφού υπάρχει αγροτικός δρόμος 3,5 χλμ. που ενώνει τις δύο κοινότητες. Όμως, ο εν λόγω δρόμος είναι στενός και η κυκλοφορία μέσω αυτού δεν είναι εφικτή ενώ υπάρχει και ρέμα που πλημμυρίζει τους χειμερινούς μήνες.

Όσο για τη χρήση δημόσιας συγκοινωνίας που προκρίνεται ως επιλογή, πέρα από τα συχνά φαινόμενα βλαβών και καθυστερήσεων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα σχετικά δρομολόγια δεν ταυτίζονται με τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Επιπλέον, το λεωφορείο έχει πάντα και άλλους επιβάτες με αποτέλεσμα να μην χωρούν και τα 95 παιδιά να ταξιδέψουν με ασφάλεια και είτε να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο, όποτε και αν περάσει, είτε να επιχειρούν να επιστρέψουν με τα πόδια. Δεν είναι δυνατόν να αναγκάζονται νεαροί μαθητές να περπατάνε 3,5 χιλιόμετρα σε μία περιοχή όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι συνήθη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ασφαλή, ομαλή και απρόσκοπτη καθημερινή μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους, σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται, και είναι αδιανόητο, εν έτει 2018, να μην μπορεί να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα από τις αρμόδιες αρχές» τονίζει η βουλευτής.

Ζητά, λοιπόν, από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν, με συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, κεντρικών και τοπικών, στην εύρεση ικανοποιητικής λύσης για την ομαλή και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών της Καρδίας προς και από το σχολείο τους.