Skip to main content

Ληστεία στο ΑΧΕΠΑ: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, θέλαμε μόνο τα λεφτά»

Τι ποινές επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους - Τι ισχυρίστηκαν για τα κίνητρα που τους οδήγησαν στην απόφαση να ληστέψουν χρηματαποστολή στο ΑΧΕΠΑ

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθισαν το πρωί της Τετάρτης οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στη χρηματαποστολή του ΑΧΕΠΑ τον Ιούνιο του 2019.

Το δικαστήριο αποφάσισε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών στον Κώστα Σακκά, για ληστεία, οπλοφορία και χρήση πλαστού αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής διαγωγής. Στον Γιάννη Δημητράκη επέβαλλε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 6 μηνών για τις ίδιες κατηγορίες, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά ενώ για την Δήμητρα Συριανού αποφάσισε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με τριετή αναστολή για απλή συνέργεια σε ληστεία. Σημειώνεται ότι της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προγενέστερου σύννομου βίου.

Διαβάστε - Στα Δικαστήρια οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ (video)

Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι επιστρέφουν στις φυλακές, καθώς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι.

Στις σημερινές τους απολογίες ενώπιον της έδρας οι κατηγορούμενοι, που ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι ανήκουν στον αναρχικό χώρο, σημείωσαν πως αποφάσισαν να διαπράξουν τη ληστεία για να βγουν από το οικονομικό τέλμα στο οποίο είχαν περιέλθει. Τόνισαν, παράλληλα, ότι τα χρέη που είχαν από προηγούμενες δικαστικές τους υποθέσεις δεν τους επέτρεπαν να ορθοποδήσουν.

«Η συμμετοχή μου στην εν λόγω δράση αποτέλεσε μια παρενέργεια στη δυσμενή οικονομική μου κατάσταση», ανέφερε κατά την απολογία του ο Κώστας Σακκάς τονίζοντας ότι τσαλάκωνε τον εγωισμό του το γεγονός ότι δανειζόταν από φίλους και συγγενείς.

Ο κατηγορούμενος, που είχε ξαναβρεθεί στη φυλακή, ανέφερε πως του ζητήθηκε να εξαγοράσει ποινή 22 μηνών και ότι δεν είχε τα αντίστοιχα χρήματα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δημητράκης τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του για τα γεγονότα εκείνης της μέρας.

«Είναι ψέμα ότι θέλαμε να κάνουμε μια ληστεία για τρομοκρατία επειδή είμαστε παιδιά που έχουμε απασχολήσει στο παρελθόν», είπε ο δεύτερος κατηγορούμενος.

Τόνισε ακόμα πως άνοιξε ένα μαγαζί στην Αθήνα για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, λόγω του χώρου στον οποίο ανήκει, είχε προβλήματα στο μαγαζί με την αστυνομία.

«Δεν χωρούσα άλλο εκεί μέσα. Ένα οξύ αίσθημα αξιοπρέπειας με οδήγησε στο να μη γυρίσω στους γονείς μου για βοήθεια», είπε.

Περιγράφοντας τη μέρα της ληστείας, είπε πως απείλησε τους δύο άνδρες security «για να κάνω αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Αφού μπήκαμε στο αυτοκίνητο, εγώ κάθισα στη θέση του οδηγού και πέταξα το τσαντάκι με το όπλο στο πάτωμα. Ο Κώστας ήταν ξαπλωμένος στο πίσω κάθισμα. Σε μερικά λεπτά είχαν σπάσει ήδη το τζάμι και βρεθήκαμε μπροστά σε 10 πάνοπλους άνδρες. Δεν φέραμε καμία αντίσταση», σημείωσε.

Ο Δημητράκης ανέφερε παράλληλα πως δεν ήθελαν η Συριανού να έχει καμία εμπλοκή. Σύμφωνα με τις καταθέσεις και των τριών, τους ένωνε χρόνια φιλία και πολλές φορές η κατηγορούμενη τους είχε φιλοξενήσει όταν επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη.

«Όταν μου είπαν τι θέλουν να κάνουν, επικράτησε αναστάτωση. Τους είπα όμως ότι θα βρίσκομαι κι εγώ εκεί σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά για να ενημερώσω δικηγόρους και γονείς», είπε η κατηγορούμενη.

Παρίσταναν γιατρό και ασθενή

«Είδα ένα όπλο να περνάει από μπροστά μου και στη συνέχεια απείλησαν εμένα και τον συνάδελφό μου. Ο ένας φορούσε το πανωφόρι που φορούν οι γιατροί και χειρουργική μάσκα και ο άλλος είχε κολάρο», δήλωσε στην κατάθεσή του ο ένας από τους υπαλλήλους security που στις 12 Ιουνίου πήγαν να τοποθετήσουν τις κασετίνες στο ATM του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως φαίνονταν νευρικοί, «σαν να ήταν σε σύγχυση».

Πώς έγινε η σύλληψη

Όπως κατέθεσε αστυνομικός που συμμετείχε στην δεκαμελή αποστολή της Αντιτρομοκρατικής, έφτασαν πληροφορίες στην Υπηρεσία ότι ο Δημητράκης και ο Σακκάς ετοιμάζονται να ληστέψουν χρηματαποστολή και είχαν ήδη προμηθευτεί όπλα, ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, τα ονόματά τους ήταν γνωστά στην Υπηρεσία και ως εκ τούτου πάρθηκε η απόφαση να επιτηρηθούν. Ο αστυνομικός σημείωσε πως είδαν τον Δημητράκη να βγαίνει με ένα σακίδιο από το σπίτι του στην Αθήνα ενώ αργότερα πήρε τον Σακκά και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Ο αστυνομικός περιέγραψε τις κινήσεις των κατηγορούμενων από τις 9 Ιουνίου μέχρι την ημέρα της ληστείας, τονίζοντας πως αυτό το διάστημα πήγαιναν έξω από το νοσοκομείο και παρακολουθούσαν τον χώρο.

«Στις 12 Ιουνίου, ο Δημητράκης φορώντας ρόμπα γιατρού και μάσκα και ο Σακκάς με κολάρο και μάσκα ακινητοποίησαν και οι δύο ξεχωριστά από έναν υπάλληλο. Αφού πήραν τα λεφτά, άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός και έφυγαν από την αντίθετη διαδρομή που ήρθαν ενώ στο αυτοκίνητό τους στο οποίο είχαν πλαστές πινακίδες. Η Συριανού είχε αρχίσει ήδη να απομακρύνεται», ανέφερε ο αστυνομικός.

Ο μάρτυρας είπε πως αποφάσισαν να τους ακινητοποιήσουν σε ασφαλές σημείο καθώς στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα υπήρχαν πολλοί πολίτες.

«Τους ακινητοποιήσαμε στα 100 μέτρα επί της οδού Αγίου Δημητρίου, σπάσαμε το τζάμι και αντιστάθηκαν με χέρια και πόδια. Μέσα βρήκαμε τις κασετίνες και τα όπλα».

«Ντρέπονταν να ζητήσουν χαρτζιλίκι»

«Είμαι περήφανος για αυτό το παιδί, που κατάφερε να περάσει Γεωπονία. Το λέω πρώτη φορά δημόσια», είπε ενώπιον της έδρας ο πατέρας του Κώστα Σακκά, γιατρός στο επάγγελμα.

«Μεγαλώνοντας είχε ο,τι χρειαζόταν αλλά έμαθε να ζει λιτά. Είναι εργατικό παιδί και απλά ζητούσε απεγνωσμένα μια δουλειά και ντρεπόταν να ζητήσει χαρτζιλίκι», πρόσθεσε. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την πράξη του γιου του ως «κρίση πανικού» και είπε ότι τον έπιασε πανικός και απελπισία επειδή δεν ήθελε να ζητήσει λεφτά.

Για τα οικονομικά προβλήματα του γιου της μίλησε και η μητέρα του Γιάννη Δημητράκη που ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της.

«Είναι άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Τον πλήγωνε όταν αναγκαζόταν να δεχθεί την οικονομική μας βοήθεια», είπε.