Skip to main content

Λίτσας για τουρκική προκλητικότητα: Σε στρατηγική ρευστότητα η Άγκυρα

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναλύει στη Voria.gr τη στρατηγική της Τουρκίας - Γιατί εξαίρει τη στάση της Αθήνας

Αποτέλεσμα του ευρύτερου σχεδιασμού της γειτονικής χώρας να δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX για σεισμικές έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

«Αυτή είναι μια διαχρονική πολιτική από τη δημιουργία σχεδόν της Τουρκίας μέχρι και σήμερα. Η πολιτική είναι συγκεκριμένη και προκαλεί αναταράξεις, άλλοτε ισχυρότερες και άλλοτε λιγότερο», τονίζει ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr. Ο κ. Λίτσας εξηγεί πως η πολιτική αυτή απορρέει από την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στο γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία δεν αισθάνεται άνετα με το υφιστάμενος status quo που ορίζει τη θέση της στη γεωστρατηγική σκακιέρα είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε και στο ευρύτερο διεθνές σύστημα και εκφράζει μαξιμαλιστικές στοχεύσεις τις οποίες σε καμιά των περιπτώσεων δεν μπορεί να πετύχει, όπως παραδείγματος χάριν, να είναι η επικεφαλής του σουνιτικού Ισλάμ. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τριγμούς προκαλεί το γεγονός ότι, παρότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως υπερδύναμη, η οικονομία της καταρρέει ενώ ενεργειακά διαδραματίζει τον ρόλο διαδρόμου και όχι τον ρόλο κράτους παραγωγού στην ανατολική Μεσόγειο. 

«Προσωπικά θεωρώ ότι η Τουρκία έχει μπει σε μια φάση η οποία είναι υψηλής στρατηγικής ρευστότητας. Η υψηλή της στρατηγική θέλει να αλλάξει και να απεμπλακεί από δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο δυτικό στρατόπεδο. Παράλληλα, η ίδια η Τουρκία δεν μπορεί να εναποθέσει πλήρως το μέλλον της στη Ρωσία», αναφέρει, προσθέτοντας πως όλα δείχνουν η Άγκυρα έχει μπει σε μια φάση όξυνσης των σχέσεων με τους γείτονες του. «Εμείς είμαστε ένα από τα γειτονικά κράτη και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα και τα προβλήματα», λέει.

Όπως μάλιστα προέβλεψε, αυτή η πρόκληση δεν θα είναι και η μοναδική. «Το θεωρώ δεδομένο ότι θα συνεχίσουν οι προκλήσεις. Η συγκατοίκηση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι ομαλή εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι προβληματική από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο κύκλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι η εποχή που η Τουρκία βλέπει τον νέο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει σε αυτή την ανακατανομή ισχύος σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η εποχή από το Νταβός και μετά, με κάποια μικρά διαλείμματα, παρουσιάζει προβληματικό άθροισμα αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας», σημειώνει ο κ. Λίτσας. Επισημαίνει μάλιστα πως τώρα δεν βιώνουμε μια επιδείνωση, αλλά μια κατάσταση που αποτελεί σταθερά στη στρατηγική ανάλυση της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, ο κ. Λίτσας διευκρίνισε πως η πρόκληση της NAVTEX για τις έρευνες στο Καστελόριζο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας με κωδικό όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» που έχει σκοπό να αναβαθμίσει τον ναυτικό της ρόλο και την υπεραξία της επιδιώκοντας ουσιαστικά να δρέψει του καρπούς αυτούς περιορίζοντας την Ελλάδα.

Τέλος, ο καθηγητής εξαίρει τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα που ανέκυψε, λέγοντας πως πλέον η Ελλάδα διαμορφώνει διαφορετική πολιτική από αυτή που εφάρμοζαν οι προκάτοχοί της από τα Ίμια και μετά. «Η πολιτική αυτή στηρίζεται πάνω σε γεγονότα ευθείας αναλογικότητας, όπως η κίνηση να αμφισβητήσουμε ευθέως την τουρκική NAVTEX και να εκδώσουμε τη δική μας μας ενημερώνοντας παράλληλα το σύνολο του πλανήτη ότι η τουρκική είναι παράνομη», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως είναι μια έξοχη κίνηση.

Yπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν με anti-Νavtex στη χθεσινή Νavtex που εκδόθηκε από πλευράς Τουρκίας για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.