Skip to main content

Λιβάνιος: Εξασφαλίστηκαν 40 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα των δήμων

Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζονται 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων.

«Ανάσα» στους δήμους θα δώσει η εξασφάλιση ποσού ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. «Εξασφαλίστηκαν σαράντα εκατομμύρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές, από δικαστικές αποφάσεις, των δήμων. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι, οι οποίοι σε καθημερινή, σχεδόν, βάση, βρίσκονται ενώπιον δικαστικών αποφάσεων τελεσίδικων, και αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν ένα μεγάλο χρέος στον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό, λόγω και της γνωστής μείωσης των πόρων», είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να καλυφθεί ένα μεγάλο κομμάτι των τελεσίδικων αποφάσεων.

Αναφορικά με τη διάταξη για τη νομιμοποίηση δαπανών της ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Εισάγουμε διάταξη, η οποία αναφέρει ότι κάποιες δαπάνες οι οποίες έγιναν από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, θεωρούνται νόμιμες, όσον αφορά τα έξοδα κίνησης, διανυκτέρευσης, διοργάνωσης συνεδρίων και μετακίνησης. Είναι απολύτως λογικό, με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα όργανο, το οποίο εκπροσωπεί δημάρχους από όλη την Ελλάδα. Γίνονται διάφορα συνέδρια. Υπήρχαν περιορισμοί δημοσιονομικοί. Και υπήρχε και ένα έγγραφο, κάποια στιγμή, του υπουργού Εσωτερικών, τον Μάρτιο του 2016, ο οποίος έλεγε ότι δεν ανήκε στον φορέα γενικής κυβέρνησης. Οπότε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και οι περιφερειακές ενώσεις Δήμων προχώρησαν σε κάποιες δαπάνες, χωρίς να τηρηθούν τότε οι διατυπώσεις, οι οποίες έγιναν γι' αυτό τον σκοπό».